Incoclub

Voor en door lotgenoten

Font Size

SCREEN

Cpanel
U bevindt zich hier: Home Inco nieuws

Inco nieuws

Inconieuws verzameld door de

10-05-2018 Onderzoek naar patiënttevredenheid absorberende continentiematerialen (deel3)

Dit is een onderzoek naar patiënttevredenheid over de kwaliteit van levering en de vergoeding van medische hulpmiddelen in de continentiezorg.
Dit is de eerste keer dat het onderzoek wordt uitgevoerd.
Door dit onderzoek vervolgens jaarlijks uit te voeren, kunnen we de resultaten vergelijken om te kijken of de kwaliteit van de continentiezorg voor- of achteruit gaat.
Door het invullen van deze enquête wil Nefemed (de branchevereniging van producenten van medische hulpmiddelen) inzicht krijgen in enkele aspecten van de kwaliteit van de Nederlandse continentiezorg, zodat wij beter kunnen inspelen op de behoefte van de gebruiker.
Het onderzoek is geheel anoniem en wordt uitgevoerd door Nefemed.
De resultaten zullen alleen op totaalniveau gerapporteerd worden.
De vragen zijn makkelijk en het kost ongeveer 15 minuten van uw tijd om deze vragenlijst in te vullen.
Wij willen u hartelijk danken voor uw deelname aan het onderzoek!

De link naar de enquete: https://nl.surveymonkey.com/r/B4ALL
Persbericht Utrecht, 16 april 2018

Patiënteninformatie Continentie

Nieuw kwaliteitskader Continentie Hulpmiddelenzorg van kracht; patiënteninformatie continentie nú beschikbaar op de Hulpmiddelenwijzer.

Ruim 1 miljoen mensen in ons land lijden aan incontinentie van blaas en/of darmen: ongewild verlies van urine en/of ontlasting, plasproblemen, chronische obstipatie. Zij zijn vaak aangewezen op het gebruik van continentiehulpmiddelen, bijv. inleggers, katheters, onderleggers, darmspoelen. Gebruik van het juiste hulpmiddel stelt deze patiënten in staat om zelfstandig te functioneren en is voorwaarde voor maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven en werken. Bovendien worden medische risico’s zoals urineweginfectie of huidbeschadiging dan geminimaliseerd.

Sinds zomer 2017 zijn in het Register van het Zorginstituut Nederland (ZiN) de kwaliteitseisen vastgelegd waaraan de hulpmiddelenzorg voor deze patiënten moet voldoen: het Kwaliteitskader Continentiehulpmiddelen. Dit Kwaliteitskader is opgesteld door de veldpartijen en geeft o.a. aan dat goede hulpmiddelenzorg inhoudt dat patiënten en voorschrijvers (bijv. continentieverpleegkundige, wijkverpleegkundige, revalidatiearts, huisarts) gezamenlijk de benodigde hulpmiddelen bepalen waarbij vraaggericht werken, kwaliteit en doelmatigheid centraal staan. Het uitgangspunt is functioneringsgericht voorschrijven. Goede patiënteninformatie over continentiehulpmiddelen is dan essentieel.

Vanaf nu is goede patiënteninformatie over continentiehulpmiddelen beschikbaar in de Vilans Hulpmiddelenwijzer: www.hulpmiddelenwijzer.nl/continentie. Dit nieuwe onderdeel van de Hulpmiddelenwijzer gaat in op vragen als: Wat is (in)continentie? Hoe bepalen patiënt en gespecialiseerde zorgverlener gezamenlijk welke hulpmiddelenzorg nodig is? Welke continentiehulpmiddelen zijn er? Wat wordt wel en niet vergoed? De Hulpmiddelenwijzer is een website van Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg, en is gemaakt in opdracht van VWS. De website biedt de bezoekers onafhankelijke, actuele en gevalideerde informatie over hulpmiddelen, eHealth-toepassingen en apps.

Platform Continentie Hulpmiddelenzorg Het Kwaliteitskader Continentiehulpmiddelen is een initiatief van toenmalig VWS-minister Schippers en tot stand gebracht door landelijke organisaties van betrokken partijen: patiënten (Bekkenbodem4All, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Incoclub, Patiëntenfederatie Nederland), zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland, producenten (Nefemed), continentieverpleegkundigen (V&VN), medisch speciaalzaken (FHI), apotheken (KNMP). Deze partijen werken samen in het Platform Continentie Hulpmiddelenzorg, gericht op implementatie en onderhoud van het kwaliteitskader. Het Platform wordt ondersteund door Vilans. De patiënteninformatie continentie op de Hulpmiddelenwijzer is eveneens vastgesteld door het Platform
 
 
Nationale Bekkenbodemdag 20 januari 2018 (12-02-2018)
20 januari 2018 was de Incoclub aanwezig bij de Nationale Bekkenbodemdag.
Tijdens deze dag werden er interactieve workshops gehouden en was er genoeg gelegenheid om in gesprek te gaan met zowel lotgenoten als zorgprofessionals.
Er werden interessante lezingen gegeven en er stonden diverse stands van patientenverenigingen en een aantal sponsoren.
Het was alles bij elkaar een geweldige leuke interessante dag welke afgesloten werd met een hapje en drankje.
Hierbij wil ik Bekkenbodem4All bedanken voor de organisatie en samenwerking en hoop er volgend jaar weer bij te zijn.
Thomas Ahlers (Beheerder Incoclub)
top
Vervolg Patiënttevredenheidsonderzoek (11-12-2017) Deel2

Nefemed is de brancheorganisatie voor fabrikanten, leveranciers en importeurs van medische hulpmiddelen. Binnen Nefemed werkt het cluster Continentiezorg – afvoerend samen aan de verdere ontwikkeling van optimale continentiezorg in Nederland. Onder afvoerende continentiezorg materialen verstaan wij katheters, urinezakken en toebehorende producten.
Door het invullen van deze enquête wil Nefemed inzicht krijgen in enkele aspecten van de kwaliteit van de continentiezorg in Nederland, zodat wij beter kunnen inspelen op de behoefte van personen met blaasproblemen. Incoclub.nl en Bekkenbodem4All zijn actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de Richtlijn Kwaliteit Continentie Hulpmiddelen, vanuit signalen van gebruikers die niet altijd de continentie hulpmiddelen kregen die zij nodig hadden.
Dit onderzoek betreft een 2-meting. Dat betekent dat er eerder identieke metingen hebben plaatsgevonden. Resultaten kunnen hierdoor worden vergeleken om te beoordelen of afspraken uit de Richtlijn hebben geleid tot zichtbare verbeteringen.

De enquête bevat 21 vragen en het invullen ervan neemt ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag. Het onderzoek is anoniem. Door middel van uw deelname geeft u expliciet toestemming voor de anonieme verwerking van deze onderzoeksresultaten. Het onderzoek loopt tot eind december.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw deelname aan de enquête.

De link naar de enquête:https://nl.surveymonkey.com/r/BB4ALL2meting
top
Nationale Bekkenbodemdag 20 januari 2018 (23-10-2017)
Nationale Bekkenbodemdag 2018
top
Abena Productnieuws (06-11-2017)
Abena komt met een nieuw huidbeschermingsproduct Zinc Oxide spray, het bijzondere van deze spray is dat er geen olie aan toegevoegd is, zodat deze de eigenschappen van incontinentie materiaal niet nadelig beïnvloed.
Ook is er een barrière crème toegevoegd als langdurige huidbeschermer. De toegevoegde zink herstelt de huid.
Adviesprijs 16 euro
*de gemaakte foto is van een proefmonster*

inconieuws abena

top
Stichting Bekkenbodem4All zoekt jou! (07-08-2017)
De nieuwe patiëntenorganisatie Stichting Bekkenbodem4All is op zoek naar meer mensen die zich willen inzetten voor de ruim een miljoen Nederlanders, vrouwen, mannen en kinderen met bekkenbodemklachten.
Heb je zelf te maken met bekkenbodemklachten en wil je je ervaringen gebruiken om de zorg voor en de situatie van lotgenoten te verbeteren, dan zijn wij op zoek naar jou.
Je kunt op verschillende manieren je ervaring doneren door je actief in te zetten in de Stichting Bekkenbodem4All.
 • Voor het bestuur zijn we met spoed op zoek naar een nieuwe secretaris.
 • Vind je het leuk om mee te werken aan het bijhouden van de website, het schrijven van informatie materiaal of andere PR activiteiten?
 • Heb je tijd en zin om op beurzen en congressen informatie materiaal aan te bieden en in gesprek te gaan met patiënten en anderen?
 • Blijf je liever thuis om per mail of telefoon vragen van patiënten en anderen te beantwoorden?
 • Wil je de stem van de patiënt laten horen in overleg met de overheid, wetenschappers, zorgverzekeraars en organisaties van artsen, verpleegkundigen en therapeuten?
Bekkenbodem4All biedt veel mogelijkheden om je steentje bij te dragen als ervaringsdeskundige of professional. Vanzelfsprekend worden je onkosten vergoed. Daarnaast kan je gebruik maken van een uitgebreid palet aan gratis (bijscholings)cursussen.
Ben je geïnteresseerd en heb je tijd en zin om Bekkenboden4All actief te versterken? Stuur dan een mailtje naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We kunnen je ervaring goed gebruiken en je bent dan ook van harte welkom!
top
'Waar kan ik naar de wc?' vragenlijst (28-02-2017 gewijzigd 06-03-2017))
De Maag Lever Darm Stichting krijgt, onder andere via de website www.waarkaniknaardewc.nl, regelmatig signalen binnen dat er te weinig openbaar toegankelijke toiletten beschikbaar zijn.
Om de ervaringen en wensen van buikpatiënten en mensen met incontinentie met betrekking tot openbaar toegankelijke toiletten te onderzoeken, vragen wij u om een korte vragenlijst in te vullen.
Het invullen duurt slechts een paar minuten. De vragenlijst is inmiddels afgesloten.
De uitkomsten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden op: www.mlds.nl.
Alvast hartelijk dank voor uw deelname!
top
Gezocht: Mannen 40+ met plasklachten (24-01-2017 gewijzigd 27-01-2017 en 18-02-2017)
Het Kennisinstituut van Medisch Specialisten zoekt contact met mannen boven de 40 jaar met plasklachten, voor deelname aan een focusgroep-gesprek over de best mogelijke behandelingen van de plasklachten.

De focusgroep levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een richtlijn voor de behandeling van Lower Urinary Tract Symptoms ofwel LUTS bij mannen. LUTS is een veel gebruikte benaming voor plasklachten ten gevolge van een goedaardig vergrote prostaat. In de richtlijn zal een advies worden gegeven over onderzoek, behandeling, nazorg en informatie zodat de behandelaar samen met de patiënt een goede keuze kan maken voor de meest geschikte behandeling.

Het groepsgesprek is bedoeld om te horen hoe LUTS-patiënten de zorg hebben ervaren. Wat ging er goed en zou bij iedereen zo moeten gaan? Wat zou beter kunnen? Welke problemen zijn er ervaren? Die ervaringen zullen worden meegenomen in de ontwikkeling van de richtlijn.
Vanzelfsprekend wordt vertrouwelijk omgegaan met de informatie uit de focusgroep. In de richtlijn zal de naam van de focusgroepdeelnemers niet worden vermeld.

De Incoclub vindt het belangrijk dat de stem van de patiënt wordt meegenomen in deze richtlijn en nodigt mannen ouder dan 40 jaar, met plasklachten, van harte uit om deel te nemen aan deze focusgroep.

Helaas zijn er onvoldoende aanmeldingen gekomen voor het focusgroep-gesprek op donderdag 23 februari 2017. Wie toch zijn ervaringen als LUTS patiënt zou willen doneren kan dit individueel doen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Doneer uw ervaring voor de best mogelijke zorg aan LUTS-patiënten.
top

Nieuw platform voor alle 1 miljoen mensen met bekkenbodemproblemen (30-12-2016)

Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) en Patiëntenorganisatie Gyneacologie Nederland (PGN) gaan per 1-1-2017 samen onder de nieuwe naam Bekkenbodem4All (B4A).
B4A presenteert zich als 'Hét platform voor alle 1 miljoen mensen met bekkenbodemproblemen'.
 Bekkenbodem4All
B4A is een platform voor patiënten, zorgverleners en iedereen die zich met bekken(bodem)problemen bezig houdt. B4A heeft nauwe banden met beroepsverenigingen, zoals de NVFB (bekkenfysiotherapeuten), NVOG/WBB (gynaecologen), CVenV (continentieverpleegkundigen) en VNU/WeFRU (urologen).

B4A biedt een luisterend oor voor patiënten (telefonisch of per e-mail met een ervaringsdeskundige), geeft zo nodig advies, participeert in patiëntenpanels, werkt mee aan richtlijnen en beoordeelt onderzoeksopzet vanuit patiëntperspectief. Daarbij laat B4A zich inhoudelijk ondersteunen door een Medische Advies Raad met daarin deskundigen uit beroeps- en wetenschappelijke verenigingen.

Wie Bekkenbodem4All een warm hart toedraagt, kan donateur worden: financieel of door kennis, ervaring en/of tijd te doneren. Want vrijwilligers zijn voor B4A onmisbaar, zowel professionals als ervaringsdeskundigen. Er is veel werk te verzetten, in het bestuur, tijdens beurzen en achter de schermen.
Meer weten over Bekkenbodem4All?
Bekijk de vernieuwde website www.bekkenbodem4all.nl
Of vraag meer informatie aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 030-6569630
top
Nieuwe verbeterslag in zorg rondom continentiehulpmiddelen (13-12-2016)
Het was minister Schippers van VWS zelf, die aan de hand van signalen uit het veld een onderzoek lanceerde. Hoe is de kwaliteit van de hulpmiddelenzorg? Welke keuzevrijheid heeft men in producten? En hoe sterk is de positie van de patiënt? Het antwoord: er is op alle vlakken ruimte voor verbetering. Een oordeel dat door de partijen in het zorgveld wordt erkend. “Gelukkig”, zegt Margo Weerts, aangesteld als voorzitter van de werkgroep Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen. “Het is fijn dat deze mensen heel veel tijd en energie beschikbaar willen stellen om de situatie voor mensen met continentieproblemen te verbeteren.”
Lees het interview met Margo Weerts op de website van Mediq Combicare
top
Vervolg Patiënttevredenheidsonderzoek (05-12-2016)
Vorig jaar hebben de Nederlandse Federatie van producenten, importeurs en handelaren van medische producten (Nefemed), Bond Ouders Spastische Kinderen (BOSK), Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON), SBP en diverse firma’s onderzoek gestart naar de patiënttevredenheid met betrekking tot afvoerende incontinentie hulpmiddelen. Dit is een onderzoek krijgt nu een vervolg. Het betreft de patiënttevredenheid over de kwaliteit van levering en de vergoeding van medische hulpmiddelen in de continentiezorg (zoals intermitterende katheters en urine-opvangzakken). De resultaten van deze onderzoeken worden met elkaar vergelijken om te beoordelen welke veranderingen waarneembaar zijn. Ook als u niet deelgenomen heeft aan het eerdere onderzoek, is het nuttig om nu mee te doen.

De enquête bevat 21 vragen en het invullen ervan neemt ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag. Het onderzoek is anoniem. Door middel van uw deelname geeft u expliciet toestemming voor de anonieme verwerking van deze onderzoeksresultaten. Het onderzoek loopt tot eind december.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw deelname aan de enquête.

De link naar de enquête: https://nl.research.net/r/SBP_2016
top
Oproep aan de politiek (05-09-2016)
De Patiëntenfederatie NPCF doet een oproep aan de politiek met concrete wensen van patiënten.
 1. Vernieuw en organiseer de zorg klantgericht
 2. Bied maatwerk zodat wij zelfstandig kunnen blijven wonen
 3. Maak regelingen betaalbaar en eenvoudig
 4. Bied meer keuzevrijheid in het basispakket
 5. Maak het aanbod van zorgverzekeraar transparant
vijf wensen van patiënten
Lees de toelichting en uitwerking van deze vijf wensen van patiënten als PDF-bestand
top
'De Power Patiënt' en 'BekkenBodem App' (01-07-2016 gewijzigd 02-07-2016)
De Power Patiënt
Patiënten die zelf initiatief nemen en niet alleen afwachten wat hulpverleners aanbieden, zijn beter af.
 
Dat is de kern van het verhaal van Wil Konings. Ze heeft er het boek 'De Power Patiënt' over geschreven en ze vertelt het tijdens TEDx-lezing. TEDx lezingen worden altijd in het Engels uitgesproken, maar het taal gebruik is zo eenvoudig dat het voor de meeste mensen goed te volgen is.
 Wil Konings
Bezoek de website http://www.powerpatient.nl/boektrailer/ en kijk en luister naar Wil Konings in een aantal Youtube-filmpjes.

BekkenBodem App
Het ProFundum Instituut heeft een App gebouwd: BekkenBodem. Deze is zowel voor Android als iPhone beschikbaar en geeft naast informatie ook daadwerkelijk ondersteuning bij de oefeningen. Oefeningen zijn ingesproken zodat iedereen ze op zijn/haar eigen tijd kan oefenen: in de trein, onderweg of waar iemand het ook maar wil doen. De App is gratis.

De App is geen alternatief voor de hulp van een bekkenfysiotherapeut, maar een heel zinvol hulpmiddel.

 Bekken Bodem App
 
top
World Continence Week 2016 (08-06-2016 aangevuld 13-06-2016)
World Incontinence Week 2016

De World Continence Week van 20 tot 26 juni 2016 is een week waarin over de hele wereld aandacht wordt gevraagd voor incontinentie. In allerlei plaatsen zijn activiteiten zoals gratis inloop spreekuren, lezingen enz.

Belangstelling?
Kijk in de activiteitenlijst op de website van de Stichting Bekkenbodem Patiënten waar en wanneer u terecht kunt.

top
Wilt u uw verhaal vertellen? (22-05-2016)
Op 22 september 2016 vindt voor het derde jaar op rij de Nationale Plasdag plaats. Met deze dag vraagt de Continentie Stichting Nederland in samenwerking met de Stichting Bekkenbodem Patiënten aandacht voor plasproblemen. We willen het taboe op plasproblemen doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Daarom zijn we zijn op zoek naar vrouwelijke patiënten met plasproblemen of die hiermee te maken hebben gehad die hun verhaal zouden willen vertellen in de media, met name in vrouwentijdschriften, juist om het taboe te doorbreken. Logo NPD
Wie zoeken wij:
 • Dames tussen de 30 en 55 jaar
 • Werkend
 • Zij hebben plasproblemen gekregen na bijvoorbeeld een bevalling of operatie en ondervinden (of ondervonden) hier dagelijks belemmeringen van
 • Bereid om haar verhaal te vertellen aan een journalist
Bent u of kent u iemand die aan dit profiel voldoet en bereid is deze ervaringen te delen om meer bekendheid te geven aan deze aandoening? Neem dan vrijblijvend contact op met de SBP via Nicole Schaapveld 06-47778708 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Thea Boele 06-37286576 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
top
Studie naar huidletsel door incontinentie (06-05-2016)
Wij zijn twee onderzoekers verbonden aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de Universiteit Gent.
 
Onze onderzoekslijn betreft incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD) en decubitus (doorligwonden). IAD is een huidirritatie die ontstaat ten gevolge van incontinentie. Kenmerkend zijn roodheid en ontvelling van de huid. IAD wordt ook wel vochtletsel, luierdermatitis of incontinentieletsel genoemd.
 
Binnen ons doctoraat gaan we o.a. op zoek naar hoe we het best onderzoek naar IAD kunnen verrichten. Hierbij vinden we de insteek van personen die met deze problematiek worden geconfronteerd cruciaal.
 
Graag zouden we mensen en/of hun familieleden die last hebben van huidletsels ten gevolge van incontinentie willen spreken over hun ervaring met de letsels. Dit gesprek kan via de telefoon, e-mail, skype of face-to-face plaatsvinden.
 
Alvast bedankt!
 
Karen Van den Bussche
Dorien De Meyer
Oprioep IAD onderzoek
top
Internationaal onderzoek naar darmbehandelingen (06-05-2016)
QQFS is een marktonderzoeksbureau gevestigd in Zweden dat gespecialiseerd is in het verschaffen van informatie voor de medische- en gezondheidsbranche. Alle onderzoeken uitgevoerd door QQFS stemmen overeen met de ESOMAR richtlijnen waardoor u volledige anonimiteit gegarandeerd wordt.
 
In verband met een internationaal onderzoek naar darmbehandelingen zou QQFS graag in contact willen komen met patienten die met incontinentie en/of constipatie te maken hebben. Wij zoeken patiënten voor deelname aan een online discussie en interview, dat in totaal ongeveer 150 minuten zal duren verspreid over meerdere dagen. Alle deelnemers aan onderzoeken door QQFS kunnen zich ervan verzekeren dat hun deelname 100% anoniem is en dat de verkregen informatie alleen gebruikt zal worden in het kader van het betreffende marktonderzoek. Patiënten ontvangen voor hun deelname een vergoeding in de vorm van een Bol.com waardebon.
 
Het onderzoek bestaat uit twee gedeelten:
1. Voorbereidend gedeelte met een online platform waarop 2 keer 30 minuten wordt ingelogd en waarop diverse vragen worden behandeld.
2. Telefonisch groepsgesprek van 90 minuten.
 
Heb je interesse om QQFS te helpen bij dit onderzoek, dan kan je contact opnemen met QQFS via 046313559032 (let op! telefoonnummer in Zweden) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
top
Uitnodiging gespreksgroep (26-04-2016)

Stichting Bekkenbodem Patiënten is dit jaar gestart met het samenwerkingsproject “Vernieuwend Versterken: patiënt empowerment voor nu en de toekomst”. Hiervoor hebben wij uw inbreng hard nodig!

Doel van het project is om beter aan te sluiten op de informatiebehoefte van patiënten. Het gaat erom dat de juiste informatie op de juiste manier en op de juiste tijd de patiënt bereikt. Dus niet zelf zoeken op de website, of in oude magazines, maar informatie op maat ontvangen op een manier die bij de individuele patiënt past.

vernieuwend versterken 
lees hier de  complete uitnodiging (PDF) en meer informatie
top
ETZ lanceert speciale app voor patiënten met verblijfskatheter (07-01-2016)
  

Als eerste Nederlandse ziekenhuis ontwikkelde het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een gratis app om de zorg van mensen met een verblijfskatheter te verlichten.

Het dragen van een verblijfs- of urinekatheter heeft grote impact op het leven van de gebruiker. Het medische hulpmiddel dat urine opvangt moet dag en nacht gedragen worden. Ook het verwisselen van de katheter komt heel precies en vergt de nodige inspanningen. Een vakantie of uitstapje kan dan al voor problemen zorgen.

Als er dan iets mis is met de katheter kent de betreffende zorgverlener de voorgeschiedenis van de patiënt niet. Dankzij de actuele informatie in de app is in een oogopslag te zien hoe de patiënt het best behandeld kan worden.

Dagboek

Verpleegkundig specialist urologie Ellen Martin ontwikkelde de app om het leven van mensen met een verblijfskatheter te vergemakkelijken. Patiënten kunnen de app gebruiken als digitaal dagboek met aantekeningen over het wisselen van de katheter en de gebruikte medicatie. Ook kunnen foto’s opgeslagen worden om snel informatie uit te wisselen met zorgverleners.

Dankzij de app is ook alle relevante medische informatie snel en overal te raadplegen. “Het is een eenvoudig hulpmiddel dat werkt als een geheugensteuntje voor patiënten”, aldus Martin.

Kathter app

Zorgverlener

Ook zorgverleners hebben voordeel van de app. Martin: “Patiënten kunnen de app zo instellen dat hun kathetergeschiedenis gedeeld wordt met zorgverleners. Zo kunnen zij ook gemakkelijk vinger aan de pols houden en aan de bel trekken als dit nodig is.”

Op dit moment is de app gratis in de Google Play Store te vinden onder de naam Katheter Dagboek. De IOS app is nog in ontwikkeling.
top
Abena introduceert de nieuwe Abri-Flex (18-12-2015)
Abena biedt nu een nog betere oplossing met de vernieuwde Abri-Flex, het absorberende broekje. Bij de ontwikkeling van dit product is goed geluisterd naar de wensen van gebruikers. Daarbij kwam naar voren dat het broekje niet te zien, niet te horen, niet te voelen en niet te ruiken mocht zijn.
 Abena Abri-Flex

De verbeteringen op een rij:
• Superzacht aan binnen- en buitenzijde door nieuwe premium materialen.
• Dunner (en dus discreter) aan de voor- en achterkant.
• Droog oppervlak en minder huidirritatie dankzij snelle absorptie en verbeterde TopDrylaag.
• Verbeterde pasvorm door meer lycra elastieken, zelfs de meeste in de markt.
• Optimale bescherming tegen lekkages door hoge ant-lekrandjes, ingebouwde barrières en absorptiecapaciteit daar waar nodig.
• Zorgt voor een gezonde huid door maximaal ademende AirPlus folie.
• Unieke urineverzadigingsindicator is handig hulpmiddel bij het verschonen en voorkomt verspilling.
• Geen nare geurtjes en een fris gevoel dankzij de ingebouwde Odour Control.
• Geoptimaliseerd assortiment, nu producten met drie verschillende absorptieniveaus in de maten M en L.
• Testresultaten tonen aan: 78% vindt het product nog beter en 83% voelt zich nog beter beschermd.

Abena vindt het heel belangrijk dat je de nieuwe Abri-Flex zelf kunt uitproberen. Bestel daarom nu een proefpakket.

top
Nieuwe webwinkel: Incontinentiezwemkleding.nl (10-12-2015)

Nederland is een bijzondere webwinkel rijker: Incontinentiezwemkleding.nl. Verkrijgbaar: badpakken en zwembroeken die er aan de buitenkant heel normaal uitzien, maar van binnen een geïntegreerde zwemluier hebben. Hierdoor kunnen volwassenen en kinderen die kampen met (feces) incontinentie ongedwongen zwemmen.

Modieus en functioneel
Als enige retailer in Nederland verkoopt Incontinentiezwemkleding.nl het merk Kesvir. Bestaande uit grote maten - tot XXL - zwembroeken en badpakken. De lijn is modieus, betaalbaar en functioneel: aan de binnenkant zit een speciaal zwemluiersysteem én de zwemkleding is verstelbaar, zodat het goed past en lekkage voorkomen wordt. Ook zijn er broekjes van SOSecure te koop, deze kunnen onder de eigen badkleding gedragen worden. Alle producten worden binnen 24 uur na betaling verzonden in een discrete verpakking.

Kleurtjes en figuurtjes
Speciaal voor baby’s en peuters heeft Incontinentiezwemkleding.nl wasbare zwemluiers van Imse Vimse en Monkey Doodlez. Deze merken worden maar op een beperkt aantal plekken in Nederland verkocht. De zwemluiers zijn gemaakt van een zachte, elastische stof die lekvrij is en gemakkelijk uitgedaan kan worden. De producten zijn verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes en figuurtjes: van een kikker tot uil en van bootjes tot een vliegtuig.

Incontinentiezwemkleding.nl
Iedereen moet onbezorgd kunnen zwemmen, ook mensen met een incontinentieprobleem. Dat is de gedachte achter Incontinentiezwemkleding.nl. De gloednieuwe website is opgezet door Michelle Maij. Zij werkte jarenlang met plezier in de zorg. In 2011 stopte ze en nam ze de webwinkel Bij Izzy over. Bestaande uit een breed aanbod biologische kinderkleding, waaronder zwemluiers. Door de toenemende vraag vanuit klanten én haar achtergrond en betrokkenheid in de zorg, heeft ze de webshop Incontinentiezwemkleding.nl opgezet. Naast het runnen van de webwinkel bezoekt Michelle ook instellingen die de producten graag in het echt willen zien.

 incontinentiezwemluier.nl

Kijk voor meer informatie op www.incontinentiezwemkleding.nl

top
Patiënttevredenheidsonderzoek (08-11-2015)

De Nederlandse Federatie van producenten, importeurs en handelaren van medische producten (Nefemed), BOSK (Bond Ouders Spastische Kinderen), DON (Dwarslaesie Organisatie Nederland), SBP en diverse firma’s onderzoeken gezamenlijk de patiënttevredenheid met betrekking tot afvoerende incontinentie hulpmiddelen. Dit is een onderzoek naar patiënttevredenheid over de kwaliteit van levering en de vergoeding van medische hulpmiddelen in de continentiezorg (zoals intermitterende katheters en urine-opvangzakken).
De vragen zijn makkelijk en het duurt ongeveer tien minuten om ze in te vullen. De eerste vragen gaan over de verschillende hulpmiddelen. Er wordt per hulpmiddel gevraagd of u dat gebruikt en zo ja, hoeveel u gebruikt. LET OP: Het onderzoek betreft alleen afvoerende incontinentie hulpmiddelen en geen absorberende incontinentiematerialen.
Het betreft een eerste meting. Het is de bedoeling dat dezelfde vragenlijst over een tijd nogmaals wordt ingevuld. Door de resultaten te vergelijken kan worden bekeken of de kwaliteit voor- of achteruit gaat.
Het onderzoek is geheel anoniem. De resultaten zullen alleen op totaal niveau gerapporteerd worden.

De link naar de enquête: https://nl.research.net/r/SBP1
top
NIEUW TENA MEN Protective Shield (06-06-2015)
Uit eigen onderzoek weet SCA, de producent van TENA incontinentiematerialen, dat 1 op de 4 mannen van boven de 40 jaar weleens te maken heeft met ongewenst urineverlies. Voor deze doelgroep is speciaal incontinentiemateriaal TENA MEN ontwikkeld.
De productreeks TENA MEN is vanaf week 26 uitgebreid met een variant voor licht urineverlies. TENA MEN Protective Shield Extra Light is ultradunne bescherming in zwart design voor maximale discretie, speciaal ontwikkeld voor het absorberen van druppelincontinentie tijdens de dag of na het urineren
 TENA Men Protective shield black        TENA Men Tabel s
Het TENA MEN assortiment bestrijkt nu het gehele spectrum van Extra Light tot Maxi, speciaal afgestemd op het mannelijk lichaam voor perfect draagcomfort. 
Vanaf week 24 is de verpakking van alle TENA MEN varianten vernieuwd waarbij de verpakking van TENA MEN Protective Underwear in dezelfde lijn is gebracht.
top
NPCF Vragenlijst over hulpmiddelen (05-05-2015)

Heeft u (of een familielid of cliënt) gedurende het afgelopen jaar een hulpmiddel aangevraagd, gekregen of gebruikt? De NPCF heeft voor u een vragenlijst over hulpmiddelen. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Daarnaast stellen we een aantal vragen over deelname aan andere acties of bijeenkomsten. Dus, ook wanneer u geen ervaring heeft met hulpmiddelen kunt u deze vragenlijst invullen.

Waar gaat de vragenlijst over? De vragenlijst bevat vragen over de keuzevrijheid, aanvraag en levering van hulpmiddelen. Maar ook vragen over de betaalbaarheid en vergoeding van uw hulpmiddel komen aan bod.

Logo NCPF 
NCPF vragenlijst
top
Hardlopers gezocht voor 'Global Heroes'-team 2015 (17-04-2015) 

Vanaf vandaag kunnen hardlopers met een medisch-technologisch hulpmiddel (ongeacht het merk) zich inschrijven voor deelname aan het Global Heroes-team, om in oktober de Twin Cities Marathon of de Twin Cities 10 Mile te lopen. Deze races vinden plaats in het Amerikaanse Minneapolis.

Het Global Heroes-team is een initiatief van Medtronic en bestaat uit hardlopers van over de hele wereld, die gemeen hebben dat hun levenskwaliteit sterk is verbeterd dankzij een medisch-technologisch hulpmiddel. Daarnaast vertegenwoordigen de deelnemers hun land.

Het is de tiende keer dat het Global Heroes-team in actie komt. De afgelopen jaren hebben al 209 hardlopers, uit 28 verschillende landen, met een groot aantal verschillende aandoeningen deelgenomen.

Inschrijven kan vanaf vandaag tot 1 mei 2015 op www.medtronic.com/globalheroes.

Na 1 mei worden maximaal 25 hardlopers geselecteerd die gratis toegangskaarten aangeboden krijgen — voor zichzelf en een gast — waarmee zij kunnen deelnemen aan de race naar keuze. Vlucht en accommodatie worden verzorgd, net als een reeks VIP-evenementen voor de Global Hero en diens gast.

Medtronic Global Heroes  
 Zie voor meer informatie dit persbericht
top
Incoshop wordt De Zorgshop (27-01-2015)

De Incoshop heeft haar assortiment uitgebreid met nieuwe producten. Niet alleen kunnen er nu meer verschillende producten voor de incontinentiezorg worden geleverd, maar ook zijn er nu andere zorggerelaterde producten beschikbaar zoals accessoires voor de scootmobiel en huidverzorgingsproducten.

Vanwege deze uitbreidingen is ook de naam gewijzigd in De Zorgshop, met een nieuwe website www.dezorgshop.nl.

  Logo DeZorgshop
top
 
BekkenbodemDAG 24 januari 2015 Informatie- en contactdag voor patiënten en professionals(13-11-2014)

Waarom een BekkenbodemDAG?
Bijna 1 miljoen mensen hebben last van bekkenbodemklachten. Zoals incontinentie, pijn, niet naar de wc kunnen en dan opeens héél nodig moeten. Of pijn bij het vrijen, een balletje onderin de buik voelen, erectieproblemen. Meestal wordt er niet over dit soort klachten gesproken. Mensen blijven er mee rondlopen. Maar er is meer aan te doen dan u denkt! Kom naar de BekkenbodemDAG op 24 januari in Nunspeet. U bent daarna goed geïnformeerd en hebt bovendien kunnen lachen en huilen. Het wordt een bijzondere dag.

   BBD logo's
Welke bekkenbodemklachten?
’s Ochtends staan pijn in de onderbuik en problemen met seks op het programma. Specialisten en therapeuten houden er lezingen over die voor iedereen begrijpelijk zijn. Na zo’n voordracht is er ruimte voor vragen en discussie. Na een heerlijke lunch kunt u ontspannen kijken naar het tragikomische toneelstuk Het verlies van Viviane. Actrice Frederiek Voskens speelt een moderne vrouw die worstelt met urineverlies. Herkenbaar?
’s Middags kunt u kiezen: ófwel meedoen aan een workshop of gespreksgroep. Óf lezingen bijwonen over incontinentie, verzakking, meshes en anale problemen. Uiteraard kunt u ook dan weer discussiëren en vragen stellen. 
 

 zaterdag 24 januari 2015

BekkenbodemDAG

Hotel Sparrenhorst Nunspeet

Kom naar de BekkenbodemDAG Bekijk het programma en meld u aan. Vraag uw partner, vriend of vriendin mee. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Early birds. donateurs en ook leden van de Incoclub krijgen bovendien korting op de entree.

Wilt u meer info over deze dag? Download dan deze flyer of poster.

 

meld u aan op
 www.bekkenbodemdag.nl

top
TENA Lady Protective Underwear wordt TENA Lady Pants! (07-11-2014)

TENA Lady Pants is een discrete bescherming van een verband en broekje in één. Het is ontworpen om zo min mogelijk op te vallen. Het materiaal is dun, de taille lager en de pasvorm vrouwelijker. Dat voelt als ondergoed, zit als ondergoed en het ziet er zelfs uit als ondergoed.

•Sterk absorberend verband en broekje in één, dat voelt en draagt als eigen katoenen ondergoed
•Sluit perfect aan op het lichaam door verbeterde pasvorm
•Fresh Odour Control neutraliseert het onstaan van geurtjes
•Draagt onzichtbaar onder kleding
•Speciaal voor actieve vrouwen
 TENA Lady Pants
Er zijn maar weinig verschillen met TENA Lady Protective Underwear.
•De uitstraling ligt in lijn met het TENA Lady assortiment, voor een gemakkelijkere overstap van een verband naar een broekje
•Nieuwe verpakking met de vrouwelijke uitstraling van TENA Lady zodat het product meer opvalt en herkend wordt
•De absorptienaam 'Plus' wordt 'Discreet Plus' om de discretie van TENA Lady Pants te benadrukken, het absorptieniveau zelf blijft gelijk
top
Testpersonen gezocht voor onderzoek incontinentiebroekjes/pants (11-06-2014 gewijzigd 28-08-2014)

RenM-Matrix uit Maastricht heeft ons benaderd met het volgende verzoek.

Ik ben zo vrij contact met u op te nemen om te bezien of u ons kunt helpen bij het vinden van gebruikers van incontinentiebroekjes.

Wij zijn een marktonderzoekbureau en bereiden een onderzoek voor waarbij incontinentiebroekjes/ pants getest zullen worden. Hiervoor zoeken wij deelnemers. Het gaat om mannen (maat S/M) en vrouwen (maat S/M/L) tussen de 35 en 75 jaar die nog redelijk mobiel (niet in rolstoel of bedlegerig) zijn en wegwerpbroekjes (met een elastische tailleband rondom, geen plakstrips) gebruiken, minimaal 1 overdag. Voor de deelnemers is een vergoeding beschikbaar.

Voor mensen die aan alle criteria voldoen, is het de bedoeling dat een van onze interviewers ergens tussen 23 juni en 9 juli langsgaat om de producten te brengen en om een achtergrondvragenlijstje van ongeveer 5 minuten af te nemen. Afhankelijk van het geslacht en maat broekje moeten deelnemers 2 of 3 producten testen, ieder product gedurende 3 dagen. In totaal duurt de test dus 6 of 9 dagen. Tijdens het testen wordt verwacht dat men zelf aantekeningen maakt van wat men van ieder product vindt. Aan het eind van de testperiode gaat weer een interviewer van ons langs voor een slotinterview van ongeveer 20 minuten. Hierin wordt gevraagd naar welk van de geteste producten de voorkeur uitgaat en waarom.

In totaal zoeken we 150 deelnemers, waarvan we inmiddels ongeveer de helft gevonden hebben. Vooral de mannen (maat S/M) zijn moeilijk te vinden.

Als mensen interesse hebben, kunnen ze bellen met 043 350 8009 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zullen dan telefonisch een aantal vragen stellen om te kijken of men aan alle criteria voldoet en in welke groep men valt.

Alvast dank voor de moeite. Kunt u mij laten weten of u met deze informatie een oproep gaat plaatsen?

Vriendelijke groet,

Anouk Peerboom, Senior projectleider

Wij hebben nader contact gehad met RenM-Matrix en willen dit verzoek graag honoreren.

Deze oproep heeft er mede toe geleid dat het onderzoek naar de gebruikerservaringen met de nieuwe incontinentiebroekjes heel goed is afgesloten. Meerdere leden van de Incoclub hebben daaraan deelgenomen. Onze ervaringen met dit onderzoek en met het onderzoeksbureau zijn zeer positief. Nu maar afwachten of het nieuwe materiaal ooit op de Nederlands markt beschikbaar komt.

top
SBP Hulpmiddelengids 2014 (06-05-21014)

De Stichting Bekkenbodem Patiënten heeft de hulpmiddelengids 2014 uitgebracht. Ook dit jaar is deze gids weer uitzonderlijk informatief en compleet. Naast heldere informatie over de verschillende vormen van incontinentie en retentie vind je gedegen informatie over hulpmiddelen waarmee de hinder van incontinentieklachten kan worden opgevangen. Er wordt aandacht geschonken aan absorberende materialen bij urine-incontinentie en specifieke huklpmiddelen alleen voor vrouwen of mannen. Hulpmiddelen bij ontlastingsincontinentie worden eveneens vermeld even als katheters en toebehoren bij urinetenetie.Ook tref je verwijzingen aan naar hupmiddelproducenten, patientenorganisaties (waaronder de Incoclub) en beroepsverenigingen.

De SBP Hulpmiddelengids 2014 is voor € 5,- (excl. verzendkosten) te bestellen bij Stichting Bekkenbodem Patiënten, Antwoordnummer 2021, 3970 VD Bunnik. Donateurs ontvangen de gids gratis.

Voor € 25 per jaar ben je donateur van de SBP en ontvang je twee maal per jaar het blad B-wijzer, een magazine met allerhande informatie over bekkenbodemproblematiek, behandelmogelijkheden en hulpmiddelen. Aanmelden als donateur en meer informatie op www.bekkenbodem.net.

SBP Hulpmiddelengids 2014 400

top


Incoclub feliciteert Janet Eikenboom, continentieverpleegkundige 2013 (15-11-2013)
Janet Eikenboom is “continentieverpleegkundige van het jaar 2013” geworden door haar inzet om de continentiezorg voor Rivas Zorggroep op de kaart te zetten, daarnaast heeft ze een kennisnetwerk continentiezorg opgezet en ze heeft meegeschreven aan de Europese richtlijn intermitterend katheteriseren, georganiseerd door de EAUN, de Europese vereniging van urologen en urologisch verpleegkundigen. Het kennisnetwerk continentiezorg, waarvan ze de oprichter en "kartrekker" is, is erop gericht om de continentiezorg in de hele instelling (ziekenhuis, thuiszorg, verpleeghuizen en verzorgingshuizen incluis) te verbeteren. Dit wordt o.a. gedaan door het organiseren van een jaarlijks symposium continentiezorg, speciaal voor de verpleegkundigen en verzorgenden die bij Rivas werkzaam zijn.

top


TENA Pants vernieuwd met ConfioFit™ technologie (20-06-2013)
Hoewel TENA Pants gebruikers zeer tevreden zijn over het product zou een dunner en minder zichtbaar product zeer welkom zijn. Voor TENA dé motivatie om de huidige TENA Pants grensverleggend te verbeteren! Daarom is er nu vernieuwde TENA Pants: 30% dunner, net zo zeker en met een verbeterde pasvorm.
 • Unieke anatomisch gevormde ConfioFit™-kern: maakt het mogelijk om TENA Pants 30% dunner te maken terwijl het evenveel en evengoed absorbeert
 • Verbeterde anti-lekrandjes: voor extra veiligheid
 • Zachter materiaal: draagt nog comfortabler
 • Bredere beenopeningen: maakt het aan- en uitdoen makkelijker
TENA Pants ConfioFit
TENA Pants is speciaal geschikt voor mensen die 'midden in het leven staan'. En voorkeur hebben voor een product dat minder dik is, comfortabel draagt en toch heel goed absorbeert.
De vernieuwde TENA Pants geeft actieve mannen en vrouwen veel comfort en een gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen. Verkrijgbaar vanaf 8 juli 2013 in de varianten Plus, Super en Maxi en maten Medium en Large.
Later wordt de ConfioFit™ technologie ook toegepast op de TENA Pants Plus Small, Plus Extra Large, Super Small en Super Extra Large. De varianten Discreet en Normal worden niet voorzien van de nieuwe ConfioFit™-kern.

top


ActiCuf hulpmiddel voor mannen met licht urineverlies (08-06-2013)
Voor mannen die last hebben van lichte tot matige urineincontinentie kan de ActiCuf Compression Pouch een nuttig hulpmiddel zijn om het probleem te beheersen. De ActiCuf is een gewatteerde klem die de plasbuis dicht drukt en een absorberend en beschermend omhulsel dat resterend urineverlies tegengaat.

De ActiCuf biedt een comfortabele en veilige manier om lichte tot matige urineincontinentie te controleren.

Slank design - onzichtbaar onder kleding.
Eenvoudig te dragen - Verwijderen en herplaatsen van de ActiCuf is snel en eenvoudig.
Comfortabel - Klein en disposable.

 Acticuf1Acticuf120
Zie voor meer informatie en het bestellen van proefexemplaren de website www.acticuf.nl 

top


Nieuw TENA Flex Ultima (15-05-2013)
Het assortiment TENA Flex verbanden is uitgebreid voor mensen die (hele) grote hoeveelheden urine verliezen. De TENA Flex Ultima absorbeert tot 51% meer dan een TENA FLex Maxi M. Ook in vergelijking met de TENA Slip Ultima scoort de FLEX Ultima op meerdere punten beter. Vooral op gebruiksvriendelijkheid, draagcomfort, pasvorm is de TENA Flex Ultima superieur.
Drie maanden onderzoek onder 55 bewoners van 11 verpleeghuizen heeft uitgewezen dat de TENA Flex Ultima in bijna alle gevallen de voorkeur geniet boven de Slip. Met dit nieuwe verband kan ´s nachts doorgeslapen worden en het kan overdag langdurig worden gedragen met minimale kans op huidirritatie.
TENA Flex verband Tena Flex
De nieuwe TENA Flex Ultima is verkrijgbaar in de maten Medium en Large en komen in aanmerking voor vergoeding van zowel AWBZ als zorgverzekeraar.

top


Bamboe ondergoed bij licht urineverlies (27-03-2013)

Nieuw ondergoed speciaal ontwikkeld voor vrouwen met licht urineverlies. De slipjes zijn gemaakt van bamboe, super zacht en mooi in uitvoering. Deze zijn ontwikkeld door Zwaan Mulder, continentieverpleegkundige in het Meppeler Ziekenhuis.

Door een geïntegreerd en uitwasbaar kruisje dat geen vocht doorlaat, is het gebruik van inleggers niet meer nodig.

Swaen's Bamboe Ondergoed biedt mooie zijdezachte vrouwelijke slipjes en broekjes. Sexy, comfortabel of sportief en toch onopvallend in modelvoering. Deze lingerie is gemaakt van bamboetextiel en heeft daardoor niet alleen een luxe uitstraling. De bijzondere eigenschappen van bamboe en het unieke kruisje garanderen tevens veiligheid tegen lekken en geurtjes bij licht urineverlies of afscheiding. U bent niet meer afhankelijk van een verbandje of inlegkruisje en alle slipjes en broekjes kunnen met behulp van het meegeleverde waszakje gewoon in de wasmachine

Meer informatie op http://www.swaens.nl/.

 swaens-bamboo-underwear-midi-zwart225x180

top


Plasdagboek op je smartphone (17-03-2013)
Katheterproducent LoFric heeft een smartphone App beschikbaar gesteld waarmee je twee of drie dagen kunt vastleggen hoeveel vocht je inneemt, plast of verliest door katheterisatie of ongewenst.
In de App houd je bij wanneer je vocht inneemt en hoeveel. Elke keer dat je plast of katheteriseert doe je dat in een maatbeker en noteer je eveneens de tijd en de hoeveelheid. Ongewenst urineverlies geef je aan met een symbool voor weinig (druppel), veel (nat) of vervangen van opvangmateriaal. Relevante informatie, bijvoorbeeld 'urineverlies bij niezen' of omdat de wc bezet was, kan je vermelden bij een notitiesymbool.

De LoFric Plasdagboek-app is gratis beschikbaar voor iPhones en Androïd toestellen. Na het downloaden kan je meteen aan de slag. Een herinneringsfunctie geeft aan wanneer de registratie kan worden afgesloten. Daarna kunnen de resultaten als Plasdagboek in PDF-formaat eenvoudig naar je zorgverlener worden verzonden. Meer informatie www.lofric.nl.

     
lofric app143x261

top


Achmea past vergoeding incontinentiemateriaal aan (03-02-2013)
Achmea past het beleid aan voor de vergoeding van incontinentiemateriaal voor kinderen en volwassenen met een meervoudig complexe handicap.

Nadat Achmea haar beleid ten aanzien van continentie en patiëntprofielen in juni 2012 gewijzigd had bleek dat meervoudig complex gehandicapten niet meer voldoende incontinentiemateriaal kregen van hun apotheker. BOSK (Vereninging voor mensen met een lichamelijke handicap) heeft hierop een meldpunt geopend voor mensen die sinds die tijd onvoldoende materiaal geleverd kregen. Met deze verhalen is BOSK in gesprek gegaan met Achmea over het continentiebeleid.

Er geldt per 1 januari 2013 een extra patiëntprofiel 7 voor mensen met een meervoudige handicap, verstandelijke handicap, ernstig lichamelijke handicap en (verder) gevorderde dementerenden. Bekijk het profiel in pdf-formaat.

Dit is heel goed nieuws voor iedereen met een meervoudig complexe handicap!
Bron: www.bosk.nl

top


SBP Hulpmiddelengids 2013 (20-01-2013)
De Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) heeft onlangs de nieuwe SBP Hulpmiddelengids 2013 uitgebracht. In deze gids worden in 't kort de verschillende vormen van incontinentie, oorzaken en behandelmethodes beschreven. De gids biedt overzichtelijke en praktische informatie over het uitgebreide scala aan hulpmiddelen en vormt een leidraad zowel voor patiënten en verwanten als voor behandelaars.

Niet alleen hulpmiddelen bij urine-incontinentie worden behandeld, maar ook hulpmiddelen voor ontlastingsincontinentie en urineretentie. Bovendien kan met de overzichtelijke productenmatrix een link gelegd worden tussen specifieke soorten hulpmiddelen en een aantal belangrijke producenten.

De SBP Hulpmiddelengids 2013 kost € 5 en kan per e-mail worden aangevraagd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch bij de SBP Infolijn 020-658 65 20.
Klik op de afbeelding om de gids te lezen als PDF-bestand.

Door donateur te worden van de Stichting Bekkenbodem Patiënten, voor € 25,- per jaar, ontvang je twee maal per jaar het blad B-wijzer, een magazine met allerhande informatie over bekkenbodemproblematiek, behandelingsmogelijkheden en hulpmiddelen en je ontvangt de Hulpmiddelengids 2013 gratis.
   SBP HUlpmiddelengids 2013

top


LoFric® Origo™ - Nieuwe oprolbare Katheter voor mannen (16-01-2013)

LoFric Origo is een direct te activeren katheter voor mannen, discreet verpakt en oprolbaar waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen en overal te gebruiken. Met de unieke inbrenghulp heeft de gebruiker extra controle zonder de katheter aan te hoeven raken, waardoor de katheterisatie veilig en hygiënisch verloopt.

 • Directe activatie - altijd schoon. Alleen even knijpen om LoFric Origo met de zoutoplossing te activeren
 • Oprolbaar tot een handig, discreet zakformaat
 • Met een sticker aan ieder droog en schoon oppervlak te bevestigen
 • Een verstelbare inbrenghulp voor een betere grip en controle zonder de katheter aan te hoeven raken
 • Gladde oogjes voor een maximaal comfort
 • Een discrete verpakking die ook als hygiënische wegwerpzak kan worden gebruikt
 • Bevat geen pvc, ftalaten of latex.

De LoFric Origo is vanaf heden te verkrijgen via apotheek en medische speciaalzaken. Voor meer informatie en gebruikerservaringen:  http://www.lofric.nl/Producten/LoFric-Origo/Overzicht

top


Nieuw: Siliconen condoomkatheters met hydrocolloïde kleeflaag (19-12-2012)
Laprolan (Rochester medical) heeft deze week een nieuwe generatie condoomkatheters gelanceerd: de Rochester Aurora condoomkatheter. Nieuw bij deze condoomkatheters is dat ze een hydrocolloïd kleefzone hebben. Dit kennen we van de stomazakjes.
 
Het voordeel van dit materiaal is dat ze optimaal kleven en toegepast kunnen worden bij een (zeer) gevoelige huid.

Surf voor meer informatie naar: http://www.rocm.nl/continentiezorg/externecatheters/wideband/

top


Mirjam Kappert Continentieverpleegkundige van het jaar 2012 (25-11-2012) 
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Urologie verpleegkundigen, georganiseerd door Wellspect-Healthcare, vond deze maand de 11e verkiezing van Continentieverpleegkundige van het jaar plaats.

Nurse Practitioner Uro-oncologie: Mirjam Kappert, werkzaam in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem verkreeg deze titel voor het jaar 2012. Mirjam leidde een onderzoek naar hoe de zorg rondom de chronische katheter beter en meer gestructureerd kan worden aangepak: zorg voor een vlotte doorstroming. Dit onderzoek draagt naast kostenbesparing ook bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt met een chronische katheter.

Vorig jaar heeft onze Martinique die titel verkregen en wij weten daardoor uit ervaring hoe waardevol deze erkenning uit de eigen kring van vakgenoten is. Wellspect-Healtcare (voorheen Astra Tech) zet hiermee de continentieverpleegkundigen even in de schijnwerpers en dat is op zich ook heel waardevol.

De Incoclub feliciteert Mirjam van harte met haar titel continentieverpleegkundige van het jaar 2012.

 

top


NIEUW! Abena Geur Neutralisator (06-11-2012)

Abena claimt dat met deze nieuwe spray het mogelijk is onaangename geurtjes geheel te laten verdwijnen. De unieke eigenschappen zorgen voor het volledig afbreken van ongewenste sterke geuren, in plaats van deze te maskeren zoals de gebruikelijke luchtverfrissers doen.
De Abena Geur Neutralisator is samengesteld op basis van essentiële oliën en water en werkt meteen. Er is maar een minimale dosering nodig voor een 4 tot 6 uur durende werking. 2 x sprayen is voldoende voor verwijdering van nare geurtjes in een ruimte van 50-75 m3.
De spray wordt specifiek aanbevolen voor sterke geuroverlast bij incontinentie en andere onaangename geuren.

De Abena Geur Neutralisator is verkrijgbaar in een flacon van 150 ml en is eenvoudig in gebruik, milieuvriendelijk, bevat geen drijfgassen en werkt meteen.

Vraag ernaar bij uw apotheek onder vermelding van het Z-indexnummer. Abena-klanten kunnen rechtstreeks contact opnemen met hun Abena-contactpersoon.
Abena Geur Neutralisator Artikelnummer: 540161
Inhoud: 150 ml Z-indexnummer: 15823202

 abena geurneutralisator100x272
 

top


Nieuwe video over plasklachten (04-06-2012)
De Incoclub werkt graag mee aan initiatieven om het taboe van incontinentie te doorbreken. Het internet is daarvoor een geweldig medium. Media Planet Online heeft een informatieve video gemaakt bedoeld voor vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Deze video publiceren wij graag in de hoop dat meer vrouwen de stap zetten naar hun dokter.


Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met ongewild urineverlies. Als je als vrouw last hebt van plasklachten kan dit veel onzekerheid met zich meebrengen. Sommigen vrouwen durven niet meer naar hun werk of gaan niet meer sporten. En als zij al de deur uitgaan zijn zij constant bezig om het vinden van de dichtstbijzijnde toilet. Gelukkig is er in heel veel gevallen een mogelijkheid om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

In deze video vertelt gynaecoloog Jan-Paul Roovers over de verschillende vormen van incontinentie en geeft hij nuttig advies. Ook zien wij Mia Claus, die 22 jaar geleden plaskrachten kreeg. Na veel gesprekken bij de arts en verschillende operaties is zij sinds 12 jaar incontinentie vrij. Mia vertelt ons openhartig hoe zij hiermee om ging. Benieuwd hoe je iets kunt doen aan plasklachten? Bekijk dan nu de video!

 

top


Introductie TENA Pants Normal en verpakkingswijziging TENA Pants Super Small (01-05-2012)
TENA introduceert vanaf week 23 (begin juni 2012) TENA Pants Normal. Deze nieuwe variant van de TENA Pants is een uitbreiding op het bestaande Pants assortiment. De TENA Pants Normal wordt qua absorptie gepositioneerd tussen de TENA Pants Discreet en TENA Pants Plus.
De nieuwe pants zijn verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL en verpakt in pakken met 15 (XL), 16 (S) of 18 stuks (M en L).
TENA Pants Normal
TENA Pants Super Small krijgen een nieuwe verpakking. Vanaf week 23/24 zitten er 30 stuks in een pak in plaats van 28 stuks. Hierdoor wijzigt niet alleen de prijs van een pak TENA Pants Super Small, maar ook het ZI-nummer.

top


Contiform een nieuw hulpmiddel voor vrouwen met stress-incontinentie (26-03-2012)
Miljoenen vrouwen over de hele wereld van alle leeftijden hebben last van stress-incontinentie. Zij hebben last van (een beetje) urineverlies als ze lachen, niezen, hoesten of oefeneningen uitvoeren op de sportschool. Veel vrouwen vragen niet om hulp bij hun huisarts of een gespecialiseerde deskundige. Voor hen is er nu een hulpmiddel dat zonder recept kan worden gebruikt, een alternatief voor verbandmiddelen.
Contiform stopt urineverlies door het ondersteunen van de urinebuis en het herstellen van de natuurlijke anatomie. Het is net zo eenvoudig te gebruiken als een tampon! Contiform doet zachtjes 'oefeningen' van de bekkenbodemspieren en indien toegepast in combinatie met het doen van bekkenbodemoefeningen, kan Contiform helpen lange-termijn verbetering te bereiken.


Contiform is gemaakt van een zacht flexibel materiaal en heeft de vorm van een grote holle tampon, die wordt ingebracht in de vagina net zoals je zou doen met een tampon.
Het is een revolutionair product voor stress-incontinentie, dat discreet en comfortabel gedragen wordt. Het kan direct verlichting geven en voorkomt urineverlies. Contiform is verkrijgbaar in drie formaten, want elke vrouw is anders, en heeft een gebruiksduur van 45 dagen.
Meer informatie en een bestelformulier vind je op de website van de leverancier PelviTec.

top


Incoclub werkt samen met Stichting Bekkenbodem Patiënten (11-01-2012 update 09-11-2016)
De Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) is een belangenvereniging die zich inzet voor mensen met bekkenbodemklachten. SBP doet dit door het geven van voorlichting over klachten en het verstrekken van informatie over behandelingsmogelijkheden en hulpmiddelen. Ook het opkomen voor de belangen van patiënten is een doelstelling van de stichting, net zoals het met elkaar in contact brengen van lotgenoten.
SBP werkt voor deze doelstellingen samen met betrokken partijen, zoals zorgverzekeraars, behandelaars en bekkenbodem-centra, als ook donateurs, PGO (fonds voor ondersteuning van patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties), sponsoren en gerelateerde patiëntenverenigingen.
Voor lotgenotencontact tussen patiënten die te maken hebben met incontinentieklachten werkt de SBP samen met de Incoclub.    
Donateurs van SBP worden via het vier maal per jaar verschijnende blad B-wijzer zowel op de hoogte gehouden van de SBP-activiteiten, als van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bekkenbodemklachten. Zowel professionals als patiënten zijn welkom als donateur van SBP. Voor € 25 per jaar ben je donateur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Steun aan de SBP hoeft je dus niets te kosten. Vraag ernaar bij je eigen ziektekostenverzekeraar.
Je kunt je aanmelden als donateur van de SBP via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

top


'Onze' Martinique Jaspers is Continentieverpleegkundige van het jaar (04-11-2011)
Tijdens het jaarlijkse Astra Tech urologiesymposium in het Kurhaus Scheveningen is 'onze' Martinique Jaspers door haar collega's verkozen tot 'Continentieverpleegkundige 2011'.

Martinique is werkzaam als continentieverpleegkundige in het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en is daarnaast een van de vrijwilligers die de Incoclub beheren. Met het project www.incoclub.nl heeft Martinique ons lotgenoteninitiatief gepresenteerd aan ongeveer 180 collega's, die dit hebben beloond met deze uitverkiezing. 

Behalve het Incoclub project waren nog twee andere projecten genomineerd. Het eerste project betrof een transmuraal zorgpad voor urologische zorgverlening aan MS-patiënten in en om het Groene Hart Ziekenhuis. In het tweede project is een wetenschappelijk onderbouwd nieuw katheterbeleid ontwikkeld en in uitvoering gebracht voor het Gelderse Vallei ziekenhuis. Uit alle presentaties bleek grote gedrevenheid van de projectleden om tot verbetering van de continentiezorg te komen.

Martinique heeft in haar presentatie aandacht besteed aan de aard en omvang van het project. Hoe het is ontstaan en wat de Incoclub voor lotgenoten en professionals betekent. Ook de opbouw van de website is besproken, waarbij het forum en de dagelijkse chatsessies werden benadrukt als essentiële functies voor het onderhouden van het lotgenotencontact.
 
De Incoclub is trots op Martinique en bijzonder blij met de positieve aandacht voor ons initiatief. In de pauze vingen we al enthousiaste reacties op, maar het duurde nog tot in de avond voordat alle stemmen geteld waren. Voor Martinique breken nu een paar hectische dagen aan. Als winnaar van de prestigieuze titel 'Continentieverpleegkundige 2011' zal ze flink in de schijnwerpers komen te staan. Wat ons betreft heeft ze dat dik verdiend.

Het was ons doel om met haar deelname aan dit symposium de Incoclub een grotere naamsbekendheid te geven. Nu dat beloond is met het winnen van de titel 'Continentieverpleegkundige 2011' is deze doelstelling zonder twijfel geslaagd.

Van harte gefeliciteerd Martinique.

Jan-1, Jan-2, Wim, Hilde en Richard
(mede) beheerders

 

 

top


GYNOS vrouwenkliniek voor urologische aandoeningen (01-10-2011)

De Gynos klinieken in Amsterdam, Arnhem en Maastricht hebben zich volledig gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van urologische aandoeningen bij vrouwen. De meest gerenommeerde specialisten bieden hun deskundige en persoonlijke zorg aan bij incontinentieklachten, urineweginfecties en interstitiële cystitis (chronische blaasontsteking).

Aandacht en tijd voor de patiënt hebben grote invloed op de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd. De Gynos klinieken zijn op een zodanige wijze ingericht dat de medisch specialist niet gebonden is aan normtijden en daardoor de cliënt alle tijd en aandacht kan geven die nodig is.

De Gynos klinieken werken nauw samen met het Universitair Medisch Centrum St Radboud te Nijmegen, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en andere landelijke centra. Deze ziekenhuizen hebben een zeer goede naam op het gebied van urologische zorg voor de vrouw. Gynos maakt gebruik van de deskundigheid van de aan deze centra verbonden urologen door hen in haar klinieken in te zetten.

Na verwijzing door de huisarts worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraars, maar men kan ook op eigen initiatief een afspraak maken. Ga voor het maken van een afspraak of meer informatie naar www.gynos.nl

top


 
Leven met incontinentiemateriaal, onderzoek van Wageningen UR (05-09-2011)
Twee onderzoekers van het Wageningen University & Research centrum die de rol van hulpmiddelen in het dagelijks leven van mensen bestuderen zijn op zoek naar mensen die hun verhaal willen vertellen over leven met incontinentiemateriaal. Met deze verhalen willen ze bestaande kennis over leven met incontinentiemateriaal vergroten en de publieke beeldvorming positief beïnvloeden. Ze richten zich in het bijzonder op de rol van absorberende materialen en opvangmaterialen in het leven van mensen met urineverlies.

Voor het onderzoek gaat het om ervaringen en gebeurtenissen die van persoonlijk belang zijn, of ze nu moeilijk zijn, alledaags, positief, gek of vervelend. Hoe is het om te wennen aan (nieuw) materiaal, welke nieuwe mogelijkheden je ermee gekregen hebt en welke wegen erdoor zijn afgesloten, welke problemen je dagelijks tegenkomt en of (en hoe) je erover praat met anderen.

Met dit wetenschappelijk onderzoek, dat overigens niet alleen over incontinentiematerialen gaat maar ook over hoortoestellen, rollators en armprothesen, wordt onderzocht op welke manier hulpmiddelen een rol spelen in het dagelijks leven van gebruikers.

De Incoclub beveelt dit onderzoek van harte aan. De basis van het onderzoek wordt gevormd door een gesprek met één van de onderzoekers. In dat gesprek vertel je jouw verhaal. Het is dus niet zo dat je een hele vragenlijst moet beantwoorden, maar jij bepaalt wat je belangrijk vind om te vertellen.
Voor elk gesprek wordt een paar uur uitgetrokken en het kan gewoon bij jou thuis worden gevoerd, maar als dat beter uitkomt ook ergens anders.

Deelname is anoniem. Jou verhaal wordt omgevormd tot een verhaal waar wetenschappers, beleidsmakers en politici mee verder kunnen. Het is belangrijk dat er een duidelijk en betrouwbaar beeld wordt gegeven van hoe het gebruik van incontinentiematerialen wordt beleefd. Daarom nogmaals van harte aanbevolen.
Wil jij meehelpen met dit onderzoek, neem dan contact op met:
Maartje Hoogsteyns: 06-14266845,
of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

top


Eurosleutel: onbeperkt toegang tot speciale toiletten (21-08-2011)
Met een Eurosleutel krijgt je onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die aan specifieke ruimte- en/of hygiëne-eisen voldoen, zoals toiletten voor mindervaliden.
Deze universele sleutel past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot zodat je er nu al op meer dan 10.000 plaatsen in Europa gebruik van kunt maken!
De Eurosleutel wordt alleen verkocht/verstrekt aan een beperkte groep van mensen met een beperking (bewijs te overleggen): rolstoelgebruikers, ouderen, visueel gehandicapten, stomapatiënten, mensen met chronische darm- en urineweg problemen. 
Je kunt een eurosleutel aanvragen door op www.eurosleutel.nl een formulier te downloaden, in te vullen en samen met bewijsstuk waaruit blijkt dat je voldoet aan de voorwaarden op te sturen aan Eurosleutel. Een bewijsstuk kan bijvoorbeeld een kopie van jouw gehandicaptenparkeerkaart of een medische indicatie zijn. Zodra vastgesteld is dat je in aanmerking komt voor een eurosleutel en je betaling van € 20,00 plus € 2,50 portokosten (dus totaal € 22,50)  ontvangen is, wordt de Eurosleutel per post aan je verzonden.

top


TENA Lady vernieuwd (21-07-2011)
TENA Lady biedt extra zekerheid bij licht tot matig urineverlies. Deze dunne, smalle en betrouwbare verbanden hebben een zeer effectieve kern, die snellere opname en absorptie van urine toelaat. Dit houdt de huid droog en zorgt voor een zeker gevoel. FRESH ODOUR CONTROL™ voorkomt de ontwikkeling van nare geurtjes.
TENA Silky Softness, TENA Lady nu nog zachter.
Het toplaagje van alle TENA Lady producten is vernieuwd. Het voelt zachter dan ooit. Zo zacht zelfs, dat het voelt als zijde. Maar dan met de bescherming die de gebruikster van TENA gewend is.
TENA Lady Wings, TENA Lady met vleugels.
Voor extra zekerheid en bescherming zijn TENA Lady Mini Wings en TENA Lady Mini Plus Wings ontwikkeld. Beide producten zijn individueel verpakt, dus voor de gebruiksters gemakkelijk en hygiënisch mee te nemen.
TENA Lady Mini Wings en TENA Lady Mini Plus Wings zijn een aanvulling op het bestaande assortiment, de reguliere TENA Lady Mini en TENA Lady Mini Plus blijven in het huidige assortiment opgenomen.
TENA Lady Mini Wings      TENA Lady Mini Plus Wings

top


Minister ziet (voorlopig) af van extra eigen bijdrage (23-06-2011)
Onder druk van patiëntenorganisaties is in Den Haag vernomen dat de minister van VWS het advies van het CVZ tot invoering van een extra eigen bijdrage van € 75 per jaar, (voorlopig) niet overneemt.
Dit nieuws is gisteren bekend geworden nadat de Stichting Bekkenbodem Patiënten een petitie heeft aangeboden aan de leden van de vaste kamercommissie voor VWS. In deze petitie is beargumenteerd dat de geadviseerde eigen bijdrage als besparing niet effectief is en mogelijk tot hogere kosten zal leiden elders in de gezondheidszorg. Deze argumenten zijn onderbouwd met de resultaten van een onderzoek door Pharmo (instituut voor farmaco-epidemiologisch onderzoek).

Wellicht heeft ook het krachtig NEE van de Incoclub een rol gespeeld. Natuurlijk moeten we nog afwachten of hiermee de druk van de ketel is. De bezuinigingsopdracht blijft actueel.

Wij zullen dan ook alert moeten blijven op elk signaal dat erop duidt dat er toch een maatregel in de maak is die ons stigmatiseert. Mensen die te maken hebben met incontinentie verdienen dat niet.

top


De Incoclub zeg NEE tegen € 75 extra eigen bijdrage (18-06-2011)
Vandaag is er namens de Incoclub een brief verzonden aan de minister van VWS. Daarin verzetten wij ons tegen het idee dat incontinentie een geringe ziektelast veroorzaakt. Incontinentie is dragelijk dankzij de goede incontinentiematerialen.

Mensen die gebruik moeten maken van incontinentiematerialen belasten met een extra eigen bijdrage van € 75 per jaar vinden wij een grove aantasting van onze waardigheid. Dat ervaren wij als een afstraffing voor iets waar wij geen schuld aan hebben.

De minister bevordert met deze maatregel het taboe rond incontinentieklachten, terwijl de Incoclub juist dat taboe wil doorbreken. De Incoclub ondersteunt het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en geeft informatie gericht op het vinden van een passende oplossing voor het incontinentieprobleem.

Wij adviseren de minister te laten onderzoeken op welke wijze incontinentiezorg beter passend gemaakt kan worden en wijzen een extra eigen bijdrage af.
lees hier de brief aan de minister van VWS

top


CVZ rapport over besparing op Incontinentie Materiaal (06-06-2011)
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 30 mei 2011 een rapport uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met als titel 'Incontinentie absorptiemateriaal: noodzakelijk te verzekeren zorg?'

In dit rapport wordt uitgewerkt hoe er miljoenen euro's bespaard kunnen worden op de vergoeding voor Incontinentie absorptiemateriaal (IA-materiaal). Er is berekend dat iemand die vanwege stressinco per jaar voor ongeveer € 75 licht IA-materiaal gebruikt. Veel mensen kopen deze produkten zelf, zonder daarvoor een vergoeding van de zorgverzekering te ontvangen.
Onder de aanname dat stressinco slecht een geringe ziektelast met zich mee brengt is het CVZ van mening dat deze indicatie niet tot verzekerde zorg gerekend hoeft te worden. Bij afschaffen van vergoedingen op basis van deze indicatie of afschaffen van vergoeding voor alle lichte IA-materialen (tot 500 ml) verwacht het CVZ dat er een verschuiving gaat optreden naar zwaardere materialen. Daarom adviseert het CVZ een extra eigen risico van € 75 per jaar voor alle gebruikers van IA-materialen. Als de minister van VWS dit advies overneemt levert dit een besparing van 43,5 miljoen euro op. 

De Incoclub wil ook voor dit onderwerp een luisterend oor bieden. Leden kunnen hun reacties geven op ons forum. Belanghebbenden die geen lid zijn kunnen hun reactie kenbaar maken in ons gastenboek of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wellicht vinden wij een weg waarlangs we ook jouw stem kunnen laten horen op het ministerie van VWS.

top


Nieuwe multidisciplinaire richtlijn Prikkelbare Darm Syndroom (21-05-2011)

Een medisch-specialistische richtlijn is een binnen de beroepsgroepen overeengekomen gedragslijn voor doelmatige zorg en moet leiden tot een verbetering van de diagnose en behandeling, rekening houdend met de klachten en wensen van de patiënt.

De vorige richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom was verouderd en gold alleen voor de huisarts. De nadruk werd gelegd op stress, terwijl dat helemaal niet de oorzaak is van PDS. Het advies aan PDS-patiënten om vezelrijk te eten is achterhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat onoplosbare vezels in volkoren producten extra klachten kunnen geven. Antidepressiva - als middel om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren - en probiotica kunnen nu ingezet worden bij PDS.

PDS heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Men ervaart lichamelijke beperkingen en heeft vaak minder energie. Onbegrip uit de omgeving is daarbij een groot probleem. De arts dient daarom de patiënt en de klachten serieus te nemen. Een duidelijk oorzaak van PDS ontbreekt nog steeds, maar dat betekent niet dat PDS ‘tussen de oren’ zit. De richtlijn maakt korte metten met dit oude denken.

De PDS Belangenvereniging is optimistisch over de richtlijn. De patiëntenvereniging verwacht een omslag in denken over PDS. Van belang is dat PDS nu kan worden vastgesteld op grond van criteria, terwijl vroeger PDS een restcategorie was door uitsluiting van andere aandoeningen. Aangezien PDS helaas niet te genezen is, ligt de nadruk nu gelukkig op een goede uitleg van het chronische ziektebeeld en een goede omgang met PDS. De nieuwe richtlijn is dan ook een grote stap voorwaarts, voor zowel patiënten als beroepsorganisaties.

Op www.pdsb.nl/nieuws en www.pdsb.nl/pds_wat_is_dat zijn zowel de uitgebreide artsenversie als de patiëntenversie (15 blz.) van de richtlijn te downloaden.

top


TENA Protective underwear (21-04-2011)
Mannen en vrouwen zijn niet alleen fysiek verschillend, zij beleven urineverlies ook anders. Nieuwe TENA Protective Underwear komt hieraan tegemoet. De pasvorm is afgestemd op het verschil in anatomie. Het model en motief zijn mannelijker of juist vrouwelijker dan bij andere beschermende producten.
Door toepassing van een innovatieve technologie, waarbij het materiaal gelamineerd is, draagt en oogt TENA Protective Underwear als eigen, zacht katoenen ondergoed.
TENA Protective Underwear MenTENA Protective Underwear MenTENA Protective Underwear WomenTENA Protective Underwear Women
TENA Protective Underwear is een nieuwe generatie pants, ontworpen om zo min mogelijk op te vallen. Het materiaal is dunner, de taille lager en de pasvorm is aangepast. Dat voelt als ondergoed, zit als ondergoed en het ziet er zelfs uit als ondergoed, maar wel beschermend als andere TENA pants. Bestel een gratis proefverpakking of vraag ernaar bij uw apotheek of medisch speciaalzaak.

top


Curan, nieuwe katheters voor thuisgebruik (08-04-2011)
Binnenkort worden door Huikeshoven Medical vier nieuwe producten voor intermitterende zelfkatheterisatie op de Nederlandse markt gebracht. Het zijn producten van de merken Cure en Curan die opvallen dankzij noviteiten als gladgepolijste eyelets, een ongekende flexibiliteit in combinatie met de juiste stevigheid en de unieke Blue Grip®: een vernuftig hulpmiddel om katheters hygiënisch in te brengen zonder aanraking met de hand.

Cure catheters plain
De Cure catheters plain zijn glad, ongecoat en vrij van agressieve weekmakers (DEHP-free). De katheters zijn per stuk steriel verpakt, voor eenmalig gebruik. Al deze katheters hebben gladgepolijste eyelets, waardoor het inbrengen risicoloos is en irritaties worden voorkomen. Deze katheters zijn, voor zowel de man als de vrouw, beschikbaar in verschillende maten.

Cure closed system
Het Cure Closed system is een intermitterende katheter met opvangzak van 1.500 ml. De katheter is voorzien van gladgepolijste eyelets, waardoor het inbrengen risicoloos is en irritaties worden voorkomen. Het Closed system is vrij van agressieve weekmakers (DEHP-free) en per stuk steriel verpakt, voor eenmalig gebruik. De katheter is voorzien van een comfortabel glijmiddel en klaar voor gebruik. Iedere opvangzak wordt individueel getest en is gegarandeerd lekvrij.

Cure hydrophillic coated
De Cure hydrophilic coated katheters zijn voorzien van een hydrofiele coating, vrij van agressieve weekmakers (DEHP-free) en per stuk steriel verpakt, voor eenmalig gebruik en voorzien van gladgepolijste eyelets. De mannenkatheters hebben bovendien de unieke Blue Grip, voor inbrengen brengen zonder aanraking met de hand. Dit is een stuk makkelijker, hygiënischer en verkleint de kans op infecties aanzienlijk.

Curan lady
De Curan Lady is uniek door haar compacte en elegante design. Direct klaar voor gebruik en uitermate gebruiksvriendelijk. De katheters zijn per stuk steriel verpakt, voor eenmalig gebruik en vrij van agressieve weekmakers (DEHP-free). Iedere katheter wordt individueel getest en is gegarandeerd lekvrij. Elke op de markt verkrijgbare urine-opvangzak kan in combinatie met dit product worden gebruikt.
Curan Logo
Alle producten van Curan voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, conform Europese normen.

top


Abena Abri-Form vernieuwd (22-03-2011)
De Abena Abri-Form producten zijn vernieuwd. Deze slips zijn nu compleet maximaal ademend voor optimale bescherming van de huid. Het elastische gedeelte aan de rugzijde in de boord van de oude Abri-Form is vervangen door flexibele tapes. Hiermee verbeteren comfort en zekerheid van dit product. De nieuwe urine-verzadigingsindicator is behulpzaam bij het zuinig gebruiken, iets dat geheel past in het milieuvriendelijk beleid van Abena. De nieuwe Abri-Form heet voortaan Abri-Form Premium en past in de lijn van Premium producten als Abri-San Premium en Abri-Flex Premium.
Abri-Form PremiumAbri-Form Premium PakAbri-Form Premium Flexibele Tapes

top


Zorgtotaal 16-18 maart 2011 Jaarbeurs Utrecht (12-03-2011)
Zorgtotaal is de grootste vakbeurs in Nederland voor professionals werkzaam in de zorg. De beurs biedt een compleet aanbod van de nieuwste producten en diensten voor de intramurale- en de thuiszorg.

Zo’n 300 exposanten geven informatie over: revalidatie, verpleging, voeding, facilitair en technologie. Ook is er een inhoudelijk programma met seminars, demonstraties en workshops. De beurs is bovendien dé plek om te netwerken en te leren hoe andere bedrijven en instellingen probleemoplossend te werk gaan.

Met betrekking tot incontinentiezorg zijn o.a. de volgende exposanten aanwezig:

SCA Hygiene Products B.V. (TENA), stand 12.B036
Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN)  stand 12.A052 
Paul Hartmann B.V. (o.a. MoliCare en MoliForm) stand 12.B061 
Abena B.V. (o.a. Abri-Form en Abri-San)  stand 12.C011
Gratis toegang
Meld u hier aan en ontvang uw gratis toegangsbadge
U ontvangt uw persoonlijke toegangsbadge per post,
geldig voor alle beursdagen

Alleen voor leden: lees hier een verslag van bezoek aan Zorgtotaal 2011

top


Adjustforyou.nl (03-03-2011)
Adjustforyou staat voor comfortabel aangepast ondergoed voor mensen met speciale behoeften. Dit bedrijf van Miranda van den Hurk heette eerst Handicapwear, maar met die naam werd meer dan wenselijk nadruk gelegd op 'handicap'. Ondergoed hoeft niet meer te krap aan te voelen wanneer zwaarder incontinentiemateriaal wordt gedragen. Adjustforyou biedt aangepast ondergoed dat mooi rondom het volume van het incontinentiemateriaal valt. Bovendien zijn de producten van hoogwaardige kwaliteit en zijn ze zeer praktisch in het gebruik.
Het assortiment bestaat uit een aangepaste herenboxer, damesboxer en unislip. Bij dit ondergoed is meer ruimte in het achterpand gecreëerd zodat het mooi over het incontinentiemateriaal heen valt. De body’s zijn voorzien van drukknopen die net iets meer naar voren zijn geplaatst. Dit levert een comfortabelere zithouding op en maakt het los- en vastmaken van de body stukken eenvoudiger. Door de mooi vallende hoge boord aan de voorkant kan de body niet alleen als ondergoed, maar zeker ook als shirt gedragen worden. Adjustforyou
Gelijk met de aanpassing van de naam is ook het maatsysteem aangepast. De eerdere maat XXL is nu de maat L en er zijn een nieuwe XL en XXL bijgekomen. Verder zijn de onderbroeken en hemden blijvend in prijs verlaagd.
Op de website www.adjustforyou.nl vindt u uitgebreide produkt- en maatinformatie.

top


Vernieuwde TENA Flex (14-02-2011)
Nadat eerder de buikbanden van de TENA Flex zijn voorzien van kleine elastische Comfi Stretch™ stukjes is dit produkt opnieuw verbeterd. De banden zijn nu geheel grijs; volgen comfortabel de bewegingen van het lichaam en zorgen voor betere fixatie en zijn dankzij de grijze kleur makkelijk herkenbaar.
TENA Flex
De TENA Flex is uitgevoerd met CoreStrength™, een nieuwe, unieke samenstelling van de kern van het verband waardoor het de gebruiker optimale zekerheid biedt en met een nieuwe, zachtere FeelDry™ Soft toplaag, die zorgt voor een nog snellere opname van urine.
TENA Flex is geschikt voor mannen èn vrouwen met matig tot zwaar urineverlies of fecesincontinentie.

top


TENA Men Level 3 (04-02-2011)
Speciaal voor mannen die grotere hoeveelheden urine verliezen is het TENA Men assortiment uitgebreid met TENA Men Level 3. Dit product onderscheidt zich van de TENA Men Level 1 en 2 door een speciale pasvorm en meer en snellere absorptie in de kern.
TENA Men Level 1TENA Men Level 2TENA Men Level 3
TENA Men biedt een breed assortiment producten aan, voor mannen met urineverlies. Dit komvormige product is speciaal ontworpen voor mannen en volgt de lijnen van het lichaam. Het biedt de hele dag comfort, droogheid en zekerheid en blijft dankzij de plakstrip altijd op de juiste plek in het ondergoed zitten. Odour Control voorkomt de ontwikkeling van nare geurtjes.

TENA Men Level 3 is verkrijgbaar per pak van 16 stuks.

top


Nieuwe katheter voor mannen (13-01-2011)
Coloplast heeft een nieuwe compacte en praktische katheter voor mannen ontwikkeld: de SpeediCath Compact Man. Het is een nelaton katheter (ronde tip) voor intermitterende zelfkatheterisatie. Het geheel nieuwe design maakt deze katheter meer dan de helft korter dan standaard katheters. Een groot voordeel voor discreet gebruik. Het product bevat geen PVC of weekmakers en het gedeelte dat wordt ingebracht hoeft niet te worden aangeraakt.
SpeediCath Compact ManColoplast
De SpeediCath Compact Man is net als alle andere katheters uitsluitend bedoeld voor gebruik op voorschrift van een arts of verpleegkundige. Mannen die al katheteriseren en willen kennismaken met dit nieuwe product kunnen een gratis proefpakket aanvragen.

top


Incoshop introduceert KINS beschermbroeken (27-12-2010)

De Nederlandse op incontinentiezorg gespecialiseerde webwinkel Incoshop biedt naast het eigen merk Incosave nu ook kwaliteits beschermbroeken van het Canadese merk KINS. Dit merk is van oorsprong gericht op incontinentiehulpmiddelen voor kinderen, maar heeft ook uitgebreide productlijnen voor jeugd en volwassenen. De Incoshop kan een aantal KINS-producten uit voorraad leveren.

Het KINS-assortiment van de Incoshop omvat beschermbroeken van Vinyl, 100% Natuurlijk rubber en Nylon.
KINS incontinentieproducten kenmerken zich door comfort, gemak, duurzaamheid en kwaliteit. Alle broeken van kunststof materiaal zijn, voor een prettig draagcomfort, voorzien van zijdezacht met lycra omstikte elastieken.

KINS Vinyl BroekKINS Rubber BroekKINS Nylon Broek
KINS Vinyl                        KINS Rubber                        KINS Nylon
Een aantal op de Incoshop website vermelde KINS producten is opgenomen in de Z-index. Daarmee komen deze, mits geïndiceerd door uw arts of continentieverpleegkundige, in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Mede door het concurrerend prijsniveau biedt de Incoshop een zeer interessante aanvulling op de Nederlandse markt.

top


Assortiment TENA Pants uitgebreid en verbeterd (18-11-2010)
Sinds oktober 2010 is het assortiment Tena Pants uitgebreid met drie nieuwe produkten. Aan de reeks TENA Pants Plus is de maat Extra Extra Small (XXS) toegevoegd, bedoeld voor kinderen en volwassenen met een gewicht van 35 tot 60 kg en een heupomvang van 40 - 70 cm.
Verder is een nieuwe reeks Tena Pants Maxi toegevoegd, speciaal geschikt voor de nacht. De TENA Pants Maxi is verkrijgbaar in de maten Medium en Large.
Naast de uitbreiding van het assortiment zijn er ook verbeteringen gerealiseerd. Dankzij meer elastieken èn een andere plaatsing van de zachte elastieken is de pasvorm van TENA Pants sterk verbeterd. Deze verbetering die wordt aangeduid met Body-Close Fit™ geeft de gebruiker een zachter en vooral ook zekerder gevoel in alle denkbare situaties thuis en buitenshuis, overdag èn ‘s nachts.

top


Wijzigingen m.b.t. incontinentie in Zorgverzekering 2011 (14-11-2010)
Er zijn verschillende wijzigingen in de zorgverzekeringswet doorgevoerd waarmee honderden miljoenen euro's bespaard moeten worden.

Voor iedereen geldt dat het eigen risico wordt verhoogd van € 165,- naar € 170,-.

De wijzigingen met betrekking tot incontinentie vinden we in het Basispakket. Onder het motto 'Stepped care' moet ongeveer € 30 miljoen worden bespaard. Stepped care betekent letterlijk stapsgewijze zorg, dat wil zeggen onnodige zorg zoveel mogelijk voorkomen door eerst naar lichtere behandelmethoden te zoeken. Als voorbeeld daarbij wordt genoemd het bij urine-incontinentie eerst bekkenfysiotherapie aan te bieden. Daardoor kan het gebruik van duurdere hulpmiddelen (of zorg), in dit geval het gebruik van incontinentiemateriaal, worden voorkomen.

Over veranderingen ten aanzien van de vergoedingen van incontinentiematerialen bestaat nog onduidelijkheid. Verzekeraar OHRA geeft op haar website geen wijzigingen aan in de vergoeding voor absorberende materialen zoals wegwerp- en wasbare luiers, broeken en onderleggers.
Verzekeraar IZZ geeft aan dat in 2011 de vergoeding van verbandmiddelen en onderleggers wordt beperkt. Toch vreemd als je weet dat de overheid de inhoud van het basispakket vaststelt in de zorgverzekeringswet.

Het zijn niet alleen maar bezuinigingen die worden gepresenteerd. Verzekerden vanaf 18 jaar krijgen in 2011 een vergoeding in verband met urine-incontinentie voor maximaal negen behandelingen bekkenfysiotherapie. Gebruik je medicijnen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen dan geldt er in 2011 een maximum van € 200. In 2010 was er geen maximaal bedrag.

Vergoedingen voor Incontinentiezorg zijn geregeld in het basispakket. Wat het basispakket 2011 precies gaat inhouden, weten we pas als de discussie in het parlement is afgerond.

top


'Vrouw in Balans' informatiedag 13 november in UMC Utrecht (31-10-2010)

UMC Utrecht, Agis Zorgverzekeringen en Alant Vrouw zijn de initiatiefnemers van 'Vrouw in Balans', een informatiedag voor de vrouw op zaterdag 13 november in het UMC Utrecht.
Er zijn vier thema's: Hormonen, Hart & Risico's, Kanker bij vrouwen en Blaas en verzakking.

Voor het thema Blaas en verzakking kan je inschrijven op

 • Je bekkenbodem is je beste vriendin Een samenspel van gynaecoloog drs. Karlijn Schweitzer, uroloog drs. Lara Gerbrandy en seksuoloog drs. Aukje Schade o.b.v. dr. Huub van der Vaart (ochtend: 10.30 -11.30 uur, middag: 14.30 – 15.30 uur)
 • Pelvirobics, theorie en praktijk Een lezing door Helga Hentzepeter, gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut, een “Aerobicles voor de bekkenbodem” (ochtend: 11.30-11.45 uur,  middag 15.30-15.45 uur)

 • Theaterstuk 'Het Verlies Van Viviane' Een tragikomische monoloog gespeeld door Frederiek Voskens. Het is het verhaal van een vrouw die door haar incontinentie veel meer verliest ‘dan een paar druppeltjes’ (ochtend: 12.00-12.45 uur, middag: 16.00 -16.45 uur)
'Vrouw in Balans' is een unieke gelegenheid om je over alle aspecten van bekkenbodemklachten te laten informeren

Aanmelden via www.vrouwinbalans.nl
kies voor het ochtend- of middagprogramma
entreeprijs € 9,50

top


TENA lanceert informatieplatform voor verbetering: continentiezorg.nl (27-09-2010)
Een hogere kwaliteit van leven voor de cliënt, lagere werkdruk voor het verplegend personeel en kostenbesparing voor het management. Het zijn de belangrijkste voordelen van een efficiëntere incontinentiezorg. Incontinentiezorg neemt veel tijd in beslag in zorginstellingen: een derde van het verplegend personeel is er ten minste twee uur per dag mee bezig. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van TENA, uitgevoerd onder tweehonderd managers en inkopers in de zorg. Incontinentiezorg staat bij 40% van de zorgmanagers hoog op de agenda, met als doel verbetering. Om inzicht te bieden in de complexiteit van de incontinentiezorg heeft TENA www.continentiezorg.nl gelanceerd. Hier kunnen managers en inkopers terecht voor informatie en advies over preventie en zorg. Een positief startpunt voor verbetering.
- lees meer -

top


DEPEND® Underwear for Men and Women in Colors and Prints (28-08-2010)
Kimberly-Clark, heeft in Amerika en Canada Depend ondergoed gelanceerd in kleuren en prints. Functioneel zijn het dezelfde pants voor vrouwen c.q. mannen die ook hier in Nederland verkrijgbaar zijn. Het verschil zit niet alleen in de kleuren, maar ook in de verpakking. Het ondergoed is per zes stuks verpakt, zoals je ook gewoon ondergoed kunt kopen.
De kleurstellingen zijn verschillend. Voor vrouwen zijn de kleuren lavendel, beige en lavendel bloemmotief. Voor mannen effen grijs en twee verschillende streepmotieven.
Depend Sixpax Underwear WomenDepend Underwear Women LavendelDepend Underwear Women BeigeDepend Underwear Women Lavendel bloemmotief
Depend Sixpack Underwear MenDepend Underwear Men brede streep grijsDepend Underwear Men fijne streep grijsDepend Underwear Men effen grijs

Marktonderzoek in Amerika resulteert in de verwachting dat 81% van de ondervraagden dit product waarschijnlijk of zeker zal kopen. Of deze ontwikkeling zal overwaaien naar Europa en wat de Nederlandse klanten hiervan zullen vinden is nog onbekend.

lees hier meer (taal= Engels)

top


Handicapwear, speciaal ondergoed bij incomateriaal (20-08-2010)
Voor mensen die zwaardere Incontinentiematerialen gebruiken heeft Miranda van de Waerdt-van den Hurk speciaal ondergoed ontworpen. Haar bedrijf Handicapwear brengt voor dames en heren boxershorts, uni-slips en hemden op de markt met aan de achterzijde extra ruimte in de stof voor het incontinentie materiaal.

In het assortiment zitten ook body's/rompers in drie modellen: Mouwloos, Korte mouw en Lange mouw.

Alle producten zijn verkrijgbaar in de kleuren (donker)blauw, grijs, paars en wit.
Handicapwear Uni-SlipsHandicapwear Body
Let op: Handicapwear gebruikt een afwijkende maataanduiding die binnenkort wordt vervangen door een nauwkeuriger maataanduiding. Meet bij bestelling uw lichaamsmaten op en vergelijk die met het aantal centimeters dat op de website is vermeld. Zo voorkomt u onnodig ruilen.

top


Nieuw inlegverband voor mannen Abri-Man Special (04-08-2010)
Abena heeft een nieuw inlegverband voor matige tot zware urine-incontinentie bij mannen. Abri-Man Special is anatomisch gevormd en voorzien van een maximaal ademende beschermlaag en een textielachtige non-woven buitenzijde die ervoor zorgt dat de huid kan blijven ademen. Voor maximale zekerheid en draagcomfort wordt deze inlegger in een elastisch fixatiebroekje gedragen.
Voordelen van Abri-Man Special

Pasvorm aangepast aan de anatomie van de man
Hoog absorptievermogen met name aan de voorzijde
(Witte) textielachtige, maximaal ademende buitenzijde
Discreet
Top-Dry laag voor snelle absorptie
Speciale hoge anti-lekranden
Urine-verzadigingsindicator
Odeur-systeem

top


TENA Flex met ComfiStretch™ (23-07-2010)

In de zomerperiode gebruik ik vaker Tena Flex materiaal, dus voor de vakantie nog even een nieuwe voorraad besteld. Op de verpakking staat 'Nieuw ComfiStretch™'. Kennelijk is er iets veranderd aan de Tena Flex, zonder daar veel publiciteit aan te geven.

De verandering wordt meteen duidelijk als de Flex wordt opengevouwen. De buikbanden zijn met een elastisch tussenstukje aan het achterpand bevestigd.


Op de Nederlandse TENA website tref ik de term 'ComfiStretch™' (nog) niet aan, terwijl ik op de hotfrog bedrijvengids wel lees dat TENA deze Flex verandering al op 8 oktober 2009 wereldkundig heeft gemaakt.

Het belangrijkste is natuurlijk de vraag of deze verandering ook een verbetering is. Uit eigen ervaring kan ik deze vraag positief beantwoorden. Het vorige model TENA Flex wilde nog wel eens een neiging tot afzakken vertonen en dat is dankzij de 'ComfiStretch™'-tussenstukjes beduidend verbeterd.

top


TENA Men vernieuwd (25-06-2010)
Het TENA Men-assortiment is recent vernieuwd. Tena Men Level 1 is beter aangepast aan de wensen en de anatomie van de man. Het draagt nu nog comfortabeler dankzij de ademende achterzijde. Bovendien is TENA Men Level 1 kleiner geworden terwijl de absorptie daar waar nodig gelijk is gebleven. TENA Men Level 2 is vanaf heden ook voorzien van een ademende achterzijde.

Om vrijblijvend kennis te maken met het vernieuwde TENA Men assortiment kan een gratis proefpakket worden aangevraagd.

top


Paavani actief op Incontinentie markt (21-06-2010 gewijzigd op 12-08-2010)
Het import- en exportbedrijf Paavani levert producten die te maken hebben met onze gezondheid. In het assortiment treffen we absorberend incontinentiemateriaal aan van de merken Florelle-Lady en Egosan.
De Florelle serie is verkrijgbaar in vier varianten inlegverband, Mini, Normal, Extra en Super voor lichte incontinentie. De Egosan lijn omvat Pull Up Pants, Slips en Bed-onderleggers. Beide merken worden gefabriceerd in Italië.
Egosan All in One SlipEgosan FlexEgosan Pants
Egosan All in One Slip                    Egosan Flexband luier                           Egosan Pants      
Egosan OnderleggerFlorelle Lady serie
Egosan Onderlegger                    Florelle Lady serie
Paavani heeft als missie 'Kwalitatief hoogwaardige producten tegen scherpe prijzen bieden aan de directe eindgebruiker'. Alle Florelle en Egosan producten komen (op voorschrift) in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekering. De producten zijn in de apotheken (niet alle) te verkrijgen en kunnen ook rechtstreeks bij Paavani worden afgenomen of online worden besteld bij Regrand.

top


UROX nieuw afvoerend hulpmiddel bij urine incontinentie (09-06-2010)
Eurosteriel Medical brengt in Nederland het UROX systeem op de markt voor mannen met urine incontinentie. Het is een afvoerend hulpmiddel zoals een externe katheter of condoomkatheter. De urine wordt bij al deze systemen afgevoerd naar een urineopvangzak.

Kenmerkend voor het UROX systeem is de flexibele cup die over de penis wordt geplaatst. Een fixatiebroek houdt de cup op zijn plaats. Het systeem is niet geschikt voor de nacht of bij bedlegerigheid. Bij het systeem hoort een speciale spoelvloeistof voor het reinigen van de onderdelen. De cup kan tot 29 dagen worden gebruikt, de urineopvangzak één week.

De flexibele cup heeft een elastisch siliconenmembraan met een gat waardoor de penis in de cup wordt gebracht. Aan de cup zit een slang die de urine afvoert naar de urineopvangzak. De cup is zo ruim dat er genoeg lucht rondom de penis is om ervoor te zorgen dat de huid kan drogen. Dit is een voordeel ten opzichte van sommige condoomkatheters waarbij de huid langduriger in contact met urine kan blijven.

De urineopvangzak, UROX 600ml Beenkap, is ontworpen voor het linker onderbeen. Het is een combinatie van een elastische kous en urinereservoir met aftapkraantje.

De cup, urineopvangzak en fixatiebroek zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zowel los leverbaar als in een starterset die bestaat uit een toilettas, één cup, één urineopvangzak, één fixatiebroek, een flesje spoelvloeistof en instructies voor gebruik van het systeem.

De starterset, cup en urineopvangzak komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekering.

UROX startersetUROX cupUROX beenkapUROX fixatiebroekUROX spoelvloeistof

top


Van blaas tot pouch door Liesbeth van Dinther (01-06-2010)

In de bibliotheek van Naaldwijk presenteerde Liesbeth van Dinther vandaag haar boek 'Van blaas tot pouch - leven met incontinentie of toch niet?'.

Het is haar persoonlijk verhaal over de weg die ze heeft afgelegd in het medisch circuit. Die weg begon met licht urineverlies na een bevalling en leidde met heel veel obstakels en tegenslagen tot een zeer ingrijpende operatie, waarbij van een stuk eigen darm een nieuw urinereservoir is gemaakt. Ook na die operatie waren er nog veel moeilijkheden te overwinnen, maar nu is Liesbeth erg blij met deze oplossing voor haar incontinentie probleem.

Het boek is geschreven omdat er nog nauwelijks andere publicaties zijn over de 'Indiana pouch' als behandeling bij incontinentie. Hiermee wil Liesbeth deze leemte invullen en zo hopelijk anderen voorbereiden op wat er kan gebeuren in het hele traject van incontinentie behandelingen.

Het is geen zwartboek, maar een reële weergave van wat haar overkomen is. Geen verhaal over medische missers. Wel  steun voor lotgenoten en praktische informatie.

De 'Indiana pouch' is een uitzonderlijke incontinentie operatie, alleen toegepast in uitzonderlijke situaties. Heb je daarmee te maken of ben je professional in de incontinentiezorg, dan is dit boek beslist een aanrader.

Uitgeverij: Free Musketeers ISBN 978-90-484-1148-1

top


Support Beurs 2-5 juni 2010 (26-05-2010)
De Support Beurs in de Jaarbeurs Utrecht is gericht voor mensen met een functiebeperking. Ook voor mensen die te maken hebben met incontinentie zijn er bedrijven en instellingen die hun produkten en diensten aanbieden. In de deelnemerslijst zien we bekende namen als Abena, Absorin en Medeco.
Er zijn ook exposanten die aangepaste kleding presenteren en belangenorganisaties van patiënten zoals de Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP).
Belangstellenden kunnen via deze website een gratis toegangsbadge aanvragen.
Openingstijden: woensdag 2 t/m vrijdag 4 juni 10.00-17.30 uur, zaterdag 5 juni 10.00-17.00 uur. Rolstoelservice en ADL-assistentie is aanwezig.- lees meer -

top


'Overactieve blaas' is geen onzinziekte (14-05-2010)
De Consumentenbond heeft eind vorig jaar aan de minister van volksgezondheid een petitie aangeboden over een verbod op symptoomreclame. Daarin wordt o.a. een Overactieve Blaas als onzinziekte afgedaan.
De Nijmeegse uroloog J. Heesakkers is het daar niet mee eens. Hij maakt zich er boos over dat (onder meer) de Consumentenbond problemen als een overactieve blaas, maar ook kwalen als schimmelnagels, winderigheid en restless legs afdoet als onzinziektes. “Het is nogal makkelijk scoren. Als het om iets oncologisch zou gaan, zou niemand er iets over durven zeggen. Maar ook hier gaat het om reële problemen voor mensen. Daar badinerend over doen is flauw tegenover degenen die er echt last van hebben. Het maakt het moeilijker voor patiënten om serieus te worden genomen.” - lees meer -

top


Behandeling darmincontinentie: resultaten studie met electrostimulatie (04-04-2010)
Recent gepubliceerde gegevens tonen aan dat de InterStim®-therapie van Medtronic episoden van chronische fecale incontinentie doet afnemen en een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. InterStim-therapie wordt in Europa al sinds 1994 gebruikt voor de behandeling van fecale incontinentie.
Data die zijn gepubliceerd in de maarteditie van de Annals of Surgery, tonen aan dat tijdens een klinische studie is gebleken dat het gebruik van sacrale zenuwstimulatie met de InterStim®-therapie van Medtronic fecale incontinentie-episoden vermindert en de kwaliteit van leven van patiënten met deze aandoening verbetert.
De studie, die werd uitgevoerd in meerdere centra en waaraan 120 patiënten deelnamen, was de grootste studie van zijn soort wereldwijd en de eerste studie op dit gebied in Noord-Amerika. In deze studie werd de doeltreffendheid van de InterStim-therapie bij patiënten met chronische fecale incontinentie onderzocht bij wie conservatieve behandelmethoden niet waren geslaagd of die niet geschikt waren voor conservatieve behandelmethoden. InterStim-therapie voor darmcontrole bij deze patiëntenpopulatie wordt momenteel beoordeeld door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration). - lees meer -

top


Bezuinigingsvoorstel: Incontinentiemateriaal uit het pakket (01-04-2010)

Het is geen 1 aprilgrap waar de ambtelijke commissies vandaag mee komen.

In de plannenmakerij voor de maatregelen waarmee de komende jaren 29 miljard moet worden bezuinigd zijn ook voorstellen gedaan voor bezuinigingen op de gezondheidszorg.

In totaal denken de ambtenaren die dit hebben uitgewerkt, dat dit 6,35 miljard kan opleveren.
Eén van de uitgangspunten is dat er geen of minder geld wordt besteed aan aandoeningen die een lage ziektelast veroorzaken. Dat resulteert o.a. in het voorstel om dieetvoeding en hulpmiddelen met een lage ziektelast (zoals incontinentiemateriaal, gehoortoestellen, enkele verbandmiddelen) uit het pakket te verwijderen.

Het zijn nog maar voorstellen en je moet ze bekijken in samenhang met de andere voorstellen die samen uiteindelijk 29 miljard moeten opleveren, maar ze raken ontegenzeggelijk ons allemaal.

Wil je meer weten over de bezuinigingen op de zorg, lees dan hier verder en geef je mening op ons forum.

top


Tena Underware for Men (03-02-2010)
De trend van speciaal voor mannen gemaakt incontinentiemateriaal zet zich voort. Tena heeft nu ook pants voor mannen. Helaas is dit nieuwe product nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Op de Amerikaanse Tena website wordt dit nieuwe product wel aangeboden. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • TENA® Men™ Protective Underwear is anatomisch gevormd om eruit te zien en te voelen als een gewone onderbroek!
 • Een efficiënte, sterk absorberende zone geeft bescherming daar waar die het meeste nodig is, terwijl de Advance Odor Protection technologie geurtjes helpt te voorkomen.
 • De comfortabele heupband is zacht, rekbaar en nauwsluitend zoals bij normaal ondergoed. Het katoenachtige materiaal biedt maximum comfort en discretie.
 • TENA® Men™ Protective Underwear heeft Super Plus absorptie en is beschikbaar in de maten Medium/Large en Extra Large.

Wanneer deze nieuwe Tena pants voor mannen ook in Nederland verkrijgbaar zijn is nog onbekend.

TENA Protective Underware for Men

top


UnderWunder Wo-Men, het ondergoed dat camoufleert (13-12-2009)
UnderWunder® introduceert op 14 december een modieuze ondergoedlijn, speciaal voor volwassenen met ongewild urine- en/of ontlastingsverlies. De lijn die Wo-Men heet is ontworpen door Marije van der Vegte, bedenker van de UnderWunder kids.

Het succes van de UnderWunder kinderlijn en de vraag naar mooi incontinentieondergoed voor volwassenen vanuit de medische wereld heeft Marije van der Vegte ertoe bewogen de Wo-Men lijn te gaan ontwerpen en produceren. Zodat ook die grote groep eindelijk weer hip ondergoed kan dragen.

De onderbroek ziet eruit als "normaal" ondergoed maar het ingenaaide speciale kruisje is voorzien van een viertal 'onzichtbare' absorptielagen, die ervoor zorgen dat verlies van urine en/of ontlasting wordt opgenomen. De modellen zijn mooi en hip, met een perfecte pasvorm. De kleuren zijn expres donker zodat ongelukjes worden gecamoufleerd.

UnderWunder Wo-Men

Dit ondergoed voor dames en heren is vanaf nu verkrijgbaar in de maten M, L, XL en XXL, via de website www.underwunder.nl en via uw thuiszorgwinkel of medische speciaalzaak. De broekjes kunnen door de zorgverzekering worden vergoed, na voorschrift van uw behandelaar.

top


Seni een grote onbekende? (28-11-2009)
Seni is producent van incontinentieproducten en is onderdeel van TZMO Capital Group, een toonaangevende europese producent en leverancier van medische, hygiënische en cosmetische producten op de wereldmarkt. Seni is in Polen marktleider op het gebied van incontinentieproducten. De Seni producten zijn ook beschikbaar in Nederland.

Het assortiment omvat:

 • incontinentieverband
  • Seni Lady en Seni Man
 • anatomisch gevormd inlegverband
  • San Seni
  • Seni V (doorlatend verband)
 • all-in-one luierbroekjes
  • Seni Active (Pants)
  • Seni Optima (Flex)
  • Super Seni (Slip)
 • huidverzorging
  • Seni Care

San SeniSeni ActiveSeni Optima

Super Seni

Op de website www.seni4you.nl lezen we dat alle SENI producten van de hoogste kwaliteit zijn en voldoen aan de CE veiligheidsvoorschriften. Seni absorberende producten zijn ademend, Latex free en hebben Oudour Stop ter vermindering van de ontwikkeling van onaangename geurtjes.

februari 2015: www.seni4you.nl is onbereikbaar

top


Incosave en Incoshop , nieuwe aanbieders van incontinentiemateriaal (27-10-2009)

Er hebben zich twee nieuwe aanbieders van incontinentiemateriaal in Nederland aangediend.

Incosave biedt onder eigen merk PVC en polyurethaan (PU) beschermslips aan in drie uitvoeringen: met omhuld elastiek, met breed elastiek of met drukknopen.

Daarnaast worden drie modellen eigen merk wasbare incontinentieluiers aangeboden: pull-on, met klittenbandsluiting of met drukknopen. De buitenzijde van deze wasbare luiers is van PVC of van PU en de binnenkant is bekleed met synthetische microvezels afgewerkt met zacht katoen voor hoog draagcomfort.

Alle Incosave producten zijn  opgenomen in de Z-index, waardoor deze producten zijn geïndiceerd voor vergoeding door de zorgverzekering. Incosave streeft er naar om de producten via uw eigen apotheek of  online-zorgverlener te leveren echter zijn ze nog niet overal bekend. U kunt zelf uw apotheek / leverancier op de hoogte stellen van deze nieuwe producten of Incosave een e-mail sturen met het verzoek om contact met uw leverancier op te nemen.

Op de website www.incosave.nl zijn afbeeldingen en alle detailgegevens beschikbaar. Van daar kan worden doorgelinkt naar de Incoshop.

Incoshop.nl is een nieuwe internetwinkel met een ruim assortiment incontinentiemateriaal. Naast alle Incosave producten zijn ook alle soorten absorberend wegwerpmateriaal leverbaar en het is te verwachten dat het assortiment in de loop van de tijd nog verder uitgebreid zal worden.

De beschermslips zijn per direct (27-10-2009) uit voorraad leverbaar. De wasbare luiers hebben (in de aanloopfase) een levertijd van ca 2-3 weken. Begin december 2009 zijn ook de wasbare luiers uit voorraad leverbaar.

top


Tena Slip Maxi in andere verpakking (29-09-2009)

Wie gewend is zijn/haar Tena Slip Maxi in de maat Small of Medium te bestellen bij Bosman.com kan verrast worden door de aankondiging dat deze produkten binnenkort niet meer leverbaar zijn.

Navraag leert dat de pakken Tena Slip Maxi Small en Medium voortaan 24 in plaats van 22 slips bevatten. De bestelnummers wijzigen daardoor ook.

top


Bijzonder uitgebreid proefpakket (25-08-2009)

Hoewel ik in het algemeen wel tevreden ben over het incomateriaal dat ik dagelijks gebruik, blijf ik altijd benieuwd of het nog beter kan. In de contacten met één van de Incoclub-leden werd ik geattendeerd op de produkten van Abena, waarna ik via de website www.abena.nl een proefpakketje heb aangevraagd.

Binnen een week ontving ik een bijzonder uitgebreid proefpakket. Er zaten in het pakket maar liefst acht stuks Abri-Form 4 X-Plus in twee verschillende maten. Daarbij waren ook nog vier handige en zeer informatieve boekjes ingesloten.

Abena boekjesAbena boekjes

Zelden ontving ik zo'n informatief proefpakket.

 • Het boekje over 'ongewild urineverlies' gaat over de problemen die de verschillende vormen met zich mee brengen en is tevens een handreiking om er iets aan te doen met hulpmiddelen en door middel van oefeningen.
 • In 'Hulpmiddelen bij ongewild urineverlies' wordt het hele Abena programma absorberende producten behandeld met als doel om een zo klein en licht mogelijk product in te zetten voor optimale bescherming, maximaal draagcomfort en vooral levenskwaliteit.
 • Het 'Assortimentsoverzicht' spreekt voor zich. Alle absorberende producten met maten, absorptieniveaus en bestelnummer zijn zeer overzichtelijk vermeld. Ook fixatiebroekjes en huidverzorgingsproducten staan erin.
 • Het laatste boekje 'Aanleginstructies' is al even informatief. Het bevat niet alleen algemene tips of aanwijzingen over het gebruik van incontinentieverbanden, maar ook heldere instructies met duidelijke tekeningen per soort product. Daarbij wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen het zelf aanleggen van het verband of met hulp van iemand anders, staand en liggend.

Als de producten van Abena net zo goed zijn als hun documentatie dan verdienen ze een dikke tien.

top


Nieuwe Suprima broeken voor mannen (14-08-2009)

Suprima heeft twee nieuwe plastic incontinentie slips in het assortiment. Beide hebben  een snit speciaal voor de man. Model 1208 is een nieuwe PU-slip met smal aangezet elastiek en model 1209 is een PVC-slip met knoopsluiting aan de voorzijde, verkrijgbaar in meerdere kleuren. Deze nieuwe modellen zijn binnenkort verkrijgbaar bij Incontinentie Webshop Maree. Zodra ze zijn opgenomen in de Z-index, komen deze nieuwe plastic broeken ook in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars.

Binnenkort verwachten we nog meer nieuws van dit front.

top


Ultima is nieuwe variant Tena Slip (07-08-2009)
De website van Tena meldt de volgende informatie over de nieuwe Tena Slip Ultima.

TENA heeft, voor situaties waar superieure absorptie vereist is, een bijzonder verband ontwikkeld: TENA Slip Ultima. Bijzonder in de hoeveelheid urine dat het absorbeert én bijzonder is de snelheid van absorptie. Door de superieure absorptie krijgt TENA Slip Ultima een extra druppel binnen het TENA druppelindicatiesysteem: dus 9 druppels. Die ene druppel maakt een wereld van verschil voor gebruikers en medewerkers.

Deze eigenschappen maken van TENA Slip Ultima een bijzonder verband:
• de kleine pulpmat is langer, zodat de urine sneller wordt verspreid over het hele verband
• de grote pulpmat bevat meer superabsorberende korrels, waardoor de absorptie en het vochtvasthoudend vermogen superieur zijn
• de grotere plakstrips maken het makkelijker het verband goed te fixeren zodat er minder lekkages ontstaan en het verband comfortabeler draagt
• door de ademende buitenlaag, draagt het verband langdurig comfortabel, met minimale kans op huidirritatie

top


Ondersteuning van bekkenbodemtraining thuis (20-07-2009)

Om een betere controle over de blaas te krijgen, is het belangrijk de bekkenbodemspieren te versterken. De beste kans op succes mag worden verwacht van hulp van een van vele fysiotherapeuten in Nederland, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van problemen met de bekkenbodem.

De bekkenbodemtherapeut onderzoekt de klachten en adviseert meestal de bekkenbodem te versterken door oefeningen voor het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Het aanleren van de oefeningen kan worden ondersteund met speciale apparatuur (biofeedback).

Er bestaan hulpmiddelen die bedoeld zijn als ondersteuning van de oefeningen die thuis moeten worden gedaan. Eén daarvan is de Myself trainer.

De website http://www.myself-trainer.nl/ geeft de volgende informatie:

De Myself trainer is een speciaal medisch hulpmiddel, ontworpen door een uroloog, om de vrouw de mogelijkheid te bieden om zelf de conditie van haar bekkenbodem spieren te verbeteren. Het is klinisch bewezen dat door regelmatig te oefenen met de Myself trainer, de vrouw de controle over haar blaas aanzienlijk kan verbeteren en daarmee incontinentie (ongewenst verlies van urine) kan voorkomen. Tot voor kort was de Myself trainer uitsluitend op recept te verkrijgen, maar inmiddels kunt u dit bijzondere apparaat ook zonder recept verkrijgen. Het gebruik van de Myself trainer is veilig, zeer eenvoudig en zonder enige vorm van nevenwerkingen.
Daartoe wordt een anatomisch gevormde sensor in de vagina gebracht. Wanneer de spieren rondom de vagina worden samengetrokken, wordt het effect via biofeedback getoond op het schermpje van de Myself trainer.

Hoe sterker u spant, des te meer lijnen verschijnen er op het scherm. De trainer leidt u door een oefening, die steeds 5 minuten duurt en waarbij de aanwijzingen op het scherm u laten afwisselen tot spannen en ontspannen. Doordat u dus direct het effect van de oefeningen op het schermpje kunt aflezen, wordt het trainen van de bekkenbodemspieren zeer eenvoudig en effectief.

Navraag bij de leverancier van de Myself trainer leert dat er geen speciale versie van de Myself trainer bestaat voor mannen.

"De sensor heeft een vorm die in principe ook voor rectale meting bruikbaar is.
Het is ons bekend dat ook mannen met de Myself hun bekkenbodemtrainingen ondersteunen, maar aangezien hierover nimmer onderzoek is gedaan, wordt deze toepassing door ons niet officieel genoemd."

De Myself-trainer is opgenomen in de lijst van mogelijk voor vergoeding door de zorgverzekering in aanmerking komende hulpmiddelen (Z-index).

Dit hulpmiddel is uitsluitend bedoeld voor verstevigig van de bekkenbodemspieren onder begeleiding van een bekkenbodemtherapeut. Incontinentieklachten die samenhangen met een veel te actieve en te stevige bekkenbodem kunnen door verkeerd gebruik verergeren in plaats van verbeteren.

Vraag uw therapeut om advies.

top


Tena Slip Breathable nog niet voor thuismarkt (25-06-2009)

Drie maanden geleden kreeg ik van Tena een pak Slip Breathable Maxi om te proberen. Mijn ervaringen heb ik op het forum gezet. Omdat er voor thuisgebruik tot-nu-toe alleen de oude vertrouwde uitvoering met plastic buitenkant wordt afgeleverd, heb ik een mailtje naar Tena gestuurd. Vandaag kreeg ik antwoord.

 

Beste Jan,
Na wat speurwerk intern moet ik je melden dat de Slip Breathable helaas nog niet voor de thuismarkt beschikbaar is. Ik was dus wat voorbarig om jou al mee te geven.
Ik verwacht dat er binnenkort contact met je opgenomen zal worden door ..... onze deskundige voor de thuismarkt.
Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd contact met me opnemen. .....

Met vriendelijke groet,

.....

top


Plaswekker (16-06-2009)

Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn, hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiënten die zowel overdag als 's nachts in hun broek plassen. Alhoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.


Bedplassen is geen ziekte, het is een lastig probleem.
Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren of geen relatie op te bouwen.

 

De oorzaken van bedplassen zijn lange tijd onduidelijk geweest. Er werd bijna nooit een lichamelijke afwijking gevonden. Daarom werd vroeger vaak gedacht dat psychische problemen de oorzaak waren. Hiervoor is echter geen enkele aanwijzing gevonden. Uit onderzoek blijkt dat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben:

 • Er kunnen lichamelijke afwijkingen zijn, waardoor de blaas niet naar behoren werkt.
 • Ons lichaam maakt een stof die het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloedt. Bij niet-bedplassers maakt het lichaam tijdens de slaap meer van deze stof dan overdag. Hierdoor wordt er 's nachts minder urine geproduceerd. Aangenomen wordt dat bedplassers 's nachts niet voldoende van deze stof produceren.
 • Sommige mensen worden 's nachts erg moeilijk wakker en zijn daardoor 's nachts niet gevoelig voor de signalen van de blaas, die aangeven dat deze vol is.
 • Wellicht is er ook sprake van een erfelijke factor, aangezien bedplassen in sommige families meer voorkomt dan in andere families.

Een plaswekker is een eenvoudig hulpmiddel bij het oplossen van het bedplasprobleem. De uitvoering verschilt per fabrikant.

De Rodger plaswekker (www.rodger.nl) is een draadloos systeem dat bestaat uit:

 • zender

 • ontvanger (wekker)

 • uitwasbare sensorbroekjes

Je draagt het sensorbroekje met daarin onzichtbare draadjes als normaal ondergoed. Op het broekje wordt een klein zendertje geklikt. Als je een paar druppeltjes plast, geeft dit zendertje een signaal aan de wekker, waardoor je gewekt wordt. Zo leer je het signaal van een volle blaas te herkennen en kan je binnen enkele weken van het bedplasprobleem verlost zijn.

Standaard zitten er twee sensorbroekjes in de plaswekkerset. De broekjes kunnen uitgewassen worden, en kunnen in de droger. Er zijn eventueel extra sensorbroekjes te bestellen.

Sensorbroekjes maten:
Kindermaten 116, 128, 140, 152, 164, 176 en 188. Damesmaten L en XL. Herenmaten  L, XL en XXL.

De vergoeding van plaswekkers is niet bij alle zorgverzekeraars in Nederland hetzelfde. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de Rodger plaswekker volledig, sommigen gedeeltelijk, mits aanvullend verzekerd. Let op! Er zijn zorgverzekeraars die slechts éénmalig de kosten van een plaswekker vergoeden.

top


 

Vernieuwde Tena Slip Breathable (27-03-2009)
Naar aanleiding van mijn bezoek aan de Zorgtotaal-beurs kreeg ik vandaag de beloofde proefzending van de vernieuwde Tena Slip.
Ik verwachtte één of twee proefexemplaren, maar er kwam een heel pak van 22 stuks.
Aan de buitenkant van het pak is er nauwelijks verschil te zien, behalve het Breathable-pictogram waarmee wordt aangegeven dat de oude vertrouwde plastic buitenkant is vervangen door een ademende buitenlaag. Dezelfde laag die we al kennen van de Tena Flex.

In het weekend gebruik ik een condoomkatheter, maar volgende week zal ik deze vernieuwde Tena Slip ´s nachts gebruiken en op het forum verslag doen van mijn bevindingen.

top


 

Incontinentiezorg op de beurs Zorgtotaal (18-03-2009)

Zorgtotaal is in Nederland de grootste vakbeurs voor professionals werkzaam in de zorg.

Het is met een compleet aanbod van producten en diensten hét platform voor de intramurale- en de thuiszorg.

Op de beurs zijn verschillende exposanten die betrokken zijn bij incontinentiezorg. Fabrikanten van absorberende materialen Abena (AbriSan), Paul Hartmann (Molicare) en SCA Hygiëne (Tena) hebben een eigen stand evenals de Patientenvereniging voor Neurostimulatie.

Zorgtotaal vindt plaats van 18 t/m 20 maart 2009 in de Jaarbeurs te Utrecht.

 

p.s. (20-03-2009) Een verslagje van mijn bezoek aan Zorgtotaal vind je in het forum Babbelhoek

top


 

Disclaimer

U bevindt zich hier: Home Inco nieuws