Incoclub

Voor en door lotgenoten

Font Size

SCREEN

Cpanel
U bevindt zich hier: Home Algemene info

Algemene info

Algemene info over incontinentie

 
 
Mensen die zelf last hebben van ongewild verlies van urine en/of ontlasting gaan allemaal op de één of andere manier op zoek naar een oorzaak. Op deze pagina verschaffen wij je algemene informatie over wat er met je kan gebeuren als je te maken krijgt met incontinentie. inco

Ben je opeens incontinent geworden of is het geleidelijk ontstaan? Ken je de verklaring voor je klachten of ben je daar naar op zoek? Weet jouw omgeving ervan of mag niemand er iets van weten? Heb je de praktische problemen onder controle of loop je voortdurend met de angst dat er iets mis kan gaan?

Allemaal vragen waarop jij het antwoord kan geven. Is het leven met incontinentie voor jou geen probleem, dan ben je van harte welkom bij de Incoclub om jouw kennis en ervaringen te delen. Is incontinentie voor jou een grote bron van angst, schaamte of onzekerheid, ook dan ben je van harte welkom. De Incoclub staat open voor iedereen die te maken heeft met ongewild verlies van urine en/of ontlasting  .

Behoor jij tot deze doelgroep en wil je meer informatie of je eigen vragen en/of ervaringen delen met lotgenoten, meld je dan aan als lid van de Incoclub.


Incontinentie is een ziekte die verschillende oorzaken kan hebben.

Meer dan 50% van de ouderen in verpleeghuizen is incontinent. Bij vrouwen komt incontinentie twee maal zo vaak voor als bij mannen. En hoe zit het dan met al die mannen en vrouwen die nog volop in het leven staan en ook te maken hebben met incontinentie?

interne organen

Sommigen zijn plotseling incontinent geworden door een blaasontsteking of de bijwerkingen van medicijnen. Grote kans dat de klachten dan van voorbijgaande aard zijn. Incontinentie die het gevolg is van een beschadiging van de zenuwen die met de blaas verbonden zijn is vaak van blijvende aard.

Het uro-genitaal systeem en het spijsverteringssysteem zijn zeer complexe systemen. Als daar iets misgaat betekent dat niet altijd dat je incontinent wordt, maar heb je te maken met incontinentie dan is het opsporen van de oorzaak en het instellen van de juiste behandeling vaak niet gemakkelijk.

nat bed

Als je vaak 's morgens wakker wordt in een nat bed, dan heet het dat je last hebt van enuresis nocturne of in gewoon nederlands nachtelijk bedplassen. Voor kleine kinderen is dat heel normaal, maar voor volwassenen niet. In Nederland hebben ruim 120.000 volwassenen daar last van.

Afgezien van de praktische problemen van elke keer bed verschonen en extra wasgoed is bedplassen vooral een probleem waar je je heel erg voor schaamt. Uit logeren gaan is geen feest maar een boze droom. Hoe begin je een relatie als je 's nachts niet droog kunt blijven? Het zal toch niet waar zijn dat je vanwege het bedplassen je hele leven vrijgezel moet blijven.

Het is heel belangrijk dat je je probleem erkent. Heb je overdag geen probleem om op tijd het toilet te bereiken en gaat het alleen 's nachts mis dan is de kans groot dat je dat probleem kan overwinnen.


Incontinentie - Waar heb je het meeste last van?

Vooral vrouwen hebben vaak last van stress-incontinentie. Dat heeft niks te maken met emotionele spanningen maar alles met inspanningen. Bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen en andere heel gewone inspanningen verlies je een scheutje urine. Heel vervelend, maar helaas niet tegen te houden.

Als je afgaat op de reclame van fabrikanten van absorberende materialen dan zijn hun producten dé oplossing voor jouw probleem. En eerlijk is eerlijk, de huidige absorberende inlegverbanden en broekjes zijn zeer functioneel en heel discreet te gebruiken. Maar soms is een medische ingreep een veel betere oplossing. Vooral als je wat ouder bent en geen kinderwens meer hebt. 

Bij andere vormen van incontinentie moet je altijd rennen om op tijd het toilet te halen. Je voelt dat je moet plassen en dan moet je ook meteen. Aandrang incontinentie heet dat, ook wel urge-incontinentie genoemd.

Je hoort water stromen en de aandrag is onhoudbaar of je verliest de hele dag door steeds kleine beetjes urine. Dan kan er sprake zijn van overloop-incontinentie of een overactieve blaas.

Mannen kunnen urine-incontinent worden als gevolg van een prostaatoperatie. Meestal betekent dat blijvend aangewezen zijn op absorberende incontinentiematerialen zoals luiers en broekjes of op afvoerend incontinentiemateriaal in de vorm van een condoomcatheter.

Zijn er geen medische afwijkingen aan te wijzen als oorzaak van de incontinentieklachten, dan kan er sprake zijn van functionele incontinentie. Bij deze vorm kan vaak heel veel verbetering worden bereikt met bekkenbodemtherapie door gespecialiseerde therapeuten. Je leert dan precies hoe de spieren in je onderlichaam functioneren en hoe je die kunt oefenen om je plas- of ontlastingsproblemen beter te kunnen beheersen. Die oefeningen kunnen ook heel nuttig zijn bij psychogene incontinentie, een vorm van incontinentie waarbij psychische problematiek meespeelt als oorzaak.

In uitzonderlijke gevallen kan geneesmiddel incontinentie ontstaan als bijwerking van medicijnen.

incontinetie

Incontinentie is lastig en niet alleen voor jou. Ook voor de huisarts, specialist en andere hulpverleners is het lastig een goed beeld te krijgen van jouw vorm van incontinentie. Zorg ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt als je met je klachten naar de dokter gaat. Probeer precies aan te geven waar je last van hebt. Hou een poosje een dagboek bij waarin je noteert wanneer en onder welke omstandigheden je incontinentie klachten optreden.


Wat de dokter zal onderzoeken

uitkleden

De eerste taak van elke arts is natuurlijk luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Maar al snel zal er aanvullend onderzoek worden gedaan. Sommige mensen zijn angstig of ze schamen zich zo voor hun klacht dat zelfs de eenvoudigste onderzoeken van de huisarts al als een onneembare hindernis worden gezien. In de praktijk valt het echt heel erg mee. Wees erop voorbereid dat je je gedeeltelijk moet uitkleden. Gebruik je absorberend incontinentie-materiaal kies dan voor die gelegenheid een absorberend broekje, dat scheelt een boel gehannes met een luier. Trek ook een lang shirt aan, dan voel je je veel minder bloot.

Het kan zijn dat de huisarts een inwendig onderzoek wil doen. Laat je uitleggen wat er gaat gebeuren en probeer je te ontspannen. Je zal zien dat het allemaal best meevalt.

Als je wordt door verwezen naar een specialist (je kunt daar ook zelf om vragen) dan zullen de onderzoeken die de huisarts al heeft gedaan mogelijk worden herhaald. De uroloog, gynaecoloog, of gastro-enteroloog hebben elk hun eigen specialisatie en beschikken over allerlei extra hulpmiddelen en instrumenten om nauwkeuriger onderzoek te doen. Ook bij de specialisten mag je gerust steeds om uitleg vragen over de onderzoeken die worden voorgesteld. Meestal verstrekt de specialist al vooraf een informatie brochure over het onderzoek, waartoe het dient, hoe het verloopt en waar je rekening mee moet houden. Lees die brochure goed door en stel gerust vragen als niet alles duidelijk is.

Een veel toegepast onderzoek is de bladderscan. Met een echoapparaat (scanner) wordt bepaald hoeveel urine zich in de blaas (bladder) bevindt. Snel, gemakkelijk en volkomen pijnloos. Er zijn ook grotere onderzoeken die worden gedaan. Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de uroloog met een camera-instrument in de blaas kijkt. Een soortgelijk instrument wordt door de gastro-enteroloog gebruikt voor een colonoscopie om in de dikke darm te kunnen kijken. Dit soort invasieve onderzoeken hoeft meestal slechts één keer te worden uitgevoerd. Overigens kan het gehele maag-darmstelsel ook worden bekeken door gebruik te maken van een zogenaamde slimme pil, ook wel M2A-camera-in-een-pil genoemd. Je slikt de slimme pil in en die legt de hele weg van Mond tot Anus op de natuurlijke manier af terwijl er per seconde twee foto's worden gemaakt. Je hoeft er niet eens voor in het ziekenhuis te blijven. bladderscan
Welke onderzoeken de specialist nodig acht is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke situatie, jouw klachten en jouw verhaal. Je mag erop vertrouwen dat er geen onnodig onderzoek wordt verricht en de uitkomsten van de verschillende onderzoeken geven heel waardevolle informatie voor de keuze van de behandeling.

Incontinentie behandelingen

Behandeling van incontinentie klachten is, voorzover dat mogelijk is, gericht op het wegnemen van de oorzaak.
Mannen en vrouwen met een plasbuis die een steuntje nodig heeft kunnen vaak heel effectief geholpen worden met een kleine operatie.
Bedplassers zijn vaak te helpen met een medicijn dat ervoor zorgt dat er 's nachts minder urine wordt geproduceerd.
In andere gevallen is bekkenbodemtherapie heel effectief.

operatie

Wat voor jou de beste aanpak van jouw incontinentieklachten is bepaal je samen met je huisarts of specialist.
Vaak begin je met een voorzichtige aanpak zoals het slikken van bepaalde medicijnen en/of therapie.
Afhankelijk van het effect en de diagnose kan er eventueel later altijd nog besloten worden tot een ingrijpender behandeling zoals het operatief aanpassen van het uro-genitaalsysteem of het aanbrengen van ondersteunende hulpmiddelen.

Niet voor iedereen is een afdoende behandeling te vinden. Samen met je behandelend arts maak je de afweging tussen verdergaande behandeling of acceptatie van het ongemak dat incontinentie met zich meebrengt. Soms is zelfs die afweging onmogelijk. Als in het medisch circuit geen verdere behandeling meer mogelijk is zal je blijvend gebruik moeten maken van incontinentie hulpmiddelen. 


Incontinentie hulpmiddelen

Om het ongemak van incontinentie te beheersen zijn er heel veel hulpmiddelen verkrijgbaar. Vaak wordt dan meteen aan luiers gedacht, maar gelukkig zijn er veel meer producten beschikbaar.

Absorberend incontinentieverband is verkrijgbaar in een grote diversiteit van modellen en uitvoeringen. Het aanbod is zo groot dat je eerder het verkeerde produkt kiest dan het produkt dat het beste past bij jouw situatie. Niet alleen jouw vorm van incontinentie is bepalend, maar minstens even belangrijk is wat je dagelijkse activiteiten zijn

incontinentie verband  incontinentie verband  incontinentie verband  incontinentie verband  incontinentie verband

Het moderne absorberend incontinentiemateriaal is kwalitatief allemaal goed, mits goed gebruikt en goed afgestemd op jouw behoefte. Verlies je kleine scheutjes urine dan is verband dat je met een kleefstrip in je onderbroek plakt vaak voldoende. Zulke verbanden zijn er in verschillende afmetingen en vormen, zowel voor dames als voor heren.

Voor een grotere bescherming zijn er incontinentiebroekjes of pants. Dat is wegwerp ondergoed met een absorberend gedeelte. Ideaal als je een rok of een jurk draagt, maar met een pantalon wat lastiger te verschonen.

Ben je volledig urine-incontinent en/of verlies je ongewild ontlasting dan ben je aangewezen op zwaarder materiaal. Ook daarvan bestaan verschillende soorten, zowel inlegverbanden als slips (luiers) die het onderlichaam volledig omsluiten.

Al deze produkten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vaak ook met verschillende absorptiecapaciteiten. Verder kan je er voor kiezen geen wegwerp materiaal te gebruiken maar wasbaar materiaal. Dat is beter voor het milieu en vaak ook comfortabeler in het gebruik, maar wel wat bewerkelijker vanwege het wassen.

wasbaar materiaal
condoom catheter Is afvoerend materiaal beter passend in jouw situatie, dan heb je een goede catheter nodig. Mannen kunnen een keuze maken uit verschillende soorten en modellen condoomcatheters. Vrouwen zijn voornamelijk aangewezen op catheters die in de plasbuis worden ingebracht. Bij deze systemen heb je bij jouw situatie passende urineopvangzakken nodig.

Daarnaast zijn er nog veel andere incontinentie hulpmiddelen die aanvullend gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan hulpmiddelen die het ontsnappen van urine of ontlasting tegen gaan, bedbescherming en vochtdichte beschermbroekjes.

beschermbroekje  beschermbroekje  beschermbroekje  beschermbroekje  beschermbroekje  beschermbroekje

Je kan ook hulpmiddelen als zalven en cremes nodig hebben om huidproblemen te voorkomen of te bestrijden.

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal is een kwestie van je goed laten informeren en proberen. Neem geen genoegen met halve maatregelen. Laat je adviseren door een gespecialiseerde continentieverpleegkundige die het aanbod van incontinentiematerialen kent en door lotgenoten die ervaring hebben. Klik voor meer info over aanmelden bij de Incoclub op het logo hiernaast.

U bevindt zich hier: Home Algemene info